Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autonomni traktor
  • 07.11.2021. 07:30

U Rusiji uskoro 10.000 traktora bez vozača - svi proizvedeni na domaćem tržištu

Ruski autonomni traktor K-7M omogućit će robotsko upravljanje poljoprivrednim strojevima u svim operacijama uključujući sjetvu, gnojidbu i obradu tla.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 17.842
  • 1.231
  • 2

Tvornica traktora u Sankt Peterburgu (PTZ) i tvrtka koja radi na sustavima umjetne inteligencije za robotizaciju poljoprivrednih strojeva Cognitive Pilot pokrenut će prvu svjetsku masovnu proizvodnju traktora Kirovets kojima upravlja sustav autopilota, a temelji se na umjetnoj inteligenciji, piše Future Farming.

U Rusiji će do 2024. biti u pogonu čak 10 tisuća takvih traktora, a ove su dvije tvrtke potpisale sporazum prema kojemu će se projekt provoditi u tri faze.

Serijsko opremanje modela Kirovets K-7M prvom verzijom sustava autopilota planira se započeti u veljači 2022. godine.

Sve veća razina autonomije

U drugoj fazi, razina autonomne vožnje bit će povećana na četvrtu razinu automatiziranosti. To će značajno proširiti mogućnost sustava za upravljanje u različitim situacijama, a vozilo će moći prepoznati stanje u okolini, kočiti ako naiđe na prepreku, izračunavati optimalnu rutu za obavljanje poslova i slično. Osim toga, na temelju informacija koje prikupe senzori moći će provesti sveobuhvatnu analizu stanja tla i usjeva. Također, traktor će biti opremljen bočnim senzorima.

Očekuje se da će pilot serija od 10 do 20 strojeva s drugom verzijom autopilota biti isporučena kupcima u jesen 2022. godine. Dok bi serijska proizvodnja traktora s ovim sustavom trebala bi započeti u kolovozu 2023. godine.

Potpuno bespilotna verzija bit će implementirana u trećoj fazi. Tada će se stroj moći kretati samostalno bez vozača. A plan je da može voziti pored kombajna koji nije opremljen autonomnim sustavom upravljanja. Takvo je opremanje K-7M predviđeno za siječanj 2024. godine.

Kako napominje služba za medije tvrtke Cognitive Pilot, ovo je prvi projekt u toj zemlji za serijsku proizvodnju bespilotnih traktora koji će služiti za masovnu komercijalnu uporabu.

Prema njihovim preliminarnim izračunima, K-7 s ovakvim sustavom će uštedjeti 70 do 80 posto na popravcima opreme i vučenih priključaka. Prema njima, on omogućuje robotsko upravljanje poljoprivrednim strojevima u svim operacijama uključujući sjetvu, gnojidbu, obradu tla i slične agrotehničke zahvate.

Pogledajte kako on trenutno izgleda:


Tagovi

PTZ Cognitive Pilot Autonomni traktor Rusija Kirovets K-7M


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]