Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja duhana
  • 11.05.2016. 08:30

U okolici Slatine započeli sa sadnjom duhana!

Duhanari slatinskog područja započeli su proteklih dana sa sadnjom duhana!

  • 3.171
  • 136
  • 0

Na poljima Virovitičko-podravske županije odvija se oko 90% hrvatske proizvodnje duhana.

Duhanari slatinskog područja započeli su proteklih dana sa sadnjom duhana, a najviše čega se boje u novoj sezoni je nepovoljno vrijeme i rast cijene energije za sušenje. Troškovi sve više rastu a cijena je i dalje oko 10 kuna po kilogramu.

Nova sadilica za duhan

Na OPG-u Kokorić ovaj tjedan započeli su sa sadnjom duhana na 16 hektara, a u sadnji sudjeluju članovi obitelji i susjedi, kako ne bi morali plaćati radnike. Duhan je prvo posijan u plitice u plastenicima, gdje raste i šiša se u tri do četiri navrata, kako bi visina bila ujednačena.

Sadnja se obavlja sadilicama, a na OPG-u imaju suvremenu sadilicu koja ima držače za plitice i posebne rupe u koje se ubacuje više duhana, a zatim se duhan ubacuje u tlo po istim razmacima.

Dubina sadnje vrlo je važna i treba paziti da vegetativni pup ostane dovoljno iznad površine tla, a ralo sadilice ne smije praviti ni preduboku ni preplitku brazdu. Kotači sadilice pritišću tlo oko vrata korijena, pri čemu struk sadnice ostaje okomito učvršćen u tlu.

Od sorata, najviše će posaditi "mađarca", "kutjevca" i NC100. Desetak dana nakon sadnje i ukorjenjivanja duhana, obavlja se strojno kultiviranje i prema potrebi ručno okopavanje nasada radi uništavanja možebitnih korova i razbijanja pokorice. Istodobno s kultivacijom, obavlja se i prihrana dušikom.

Na OPG-u kažu kako navodnjavaju samo jedan hektar duhana, no to nije dovoljno, budući da su zadnjih godina ljeta sušna.

Ošišan duhan u plasteniku

Htjeli bi navodnjavati više, no to zahtijeva veća financijska sredstva pa od većeg navodnjavanja ništa ove godine, budući da su morali kupiti dodatne tri sušare u iznosu od 150.000 kuna. Nove sušare koristit će se za sušenje kamilice, budući da je ona ekološka pa se ne smije sušiti u istoj u kojoj je i duhan.


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Duhan Sadnja Slatina Polje Sadilica Plastenik


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.