Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 21.04.2015. 10:00
  • Međimurska

U Međimurju počela sjetva kukuruza

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 66
  • 4
  • 0

Proteklog je tjedna počela rana sjetva kukuruza i većina polja će u narednom razdoblju, biti zasijana ovom dominantnom kulturom. U najraširenijoj "okopavini", proizvođači uglavnom kemijski suzbijaju neželjene biljke, a ovisno o dominantnim korovnim i vrstama po pojedinim parcelama, treba birati načine, rokove i izbor herbicida.

Proizvođači kukuruza mogu obaviti preventivno suzbijanje sjemenskih širokolisnatih i travnih korova primjenom zemljišnih herbicida. U noći od 17. na 18. travnja, na većini mjernih lokaliteta u Međimurju palo je između 8,0 do 12,4 mm kiše, a moguće nove oborine očekujemo tek sljedećeg vikenda. Količina i raspored oborina značajno utječu na učinkovitost zemljišnih, rezidualnih herbicida!

Na poljima kukuruza gdje ima višegodišnjih korova, npr. pirike (Agropyron), osjaka (Cirsium), slaka (Convolvulus) i divljeg sirka (Sorghum), treba planirati naknadnu primjenu herbicida nakon nicanja kukuruza i korova, jer se višegodišnji korovi, koji rastu iz podzemnih izdanaka, ne mogu uspješno suzbiti zemljišnim herbicidima. U našoj zemlji imamo veći broj registriranih pripravaka za suzbijanje korova u kukuruzu, a nekad vrlo raširen u primjeni, atrazin, zbog zaštite podzemnih voda već se nekoliko godina ne koristi. Moguće je prema Tablicama 1, 2, i 3, koristiti različite pripravke u suzbijanju korova kukuruza odmah nakon sjetve, a prije nicanja, odnosno neki od njih se mogu koristiti i nakon nicanja do 3. ili 4. lista kukuruza.

Tablica 1. Neki pripravci za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnatih korova u kukuruzu (npr. Ambrosia, Chenopodium, Amaranthus, Polygonum):

Djelatna tvar

Pripravak

Količina kg (lit.)/ha

Vrijeme primjene

mezotrion

Callisto 480 SC

0,2-0,3

Pre-em

flumioksazin

Pledge 50 WP

0,08

Pre-em

izoksaflutol

Merlin WG

0,1-0,14

Pre-em

flukloridon

Racer, Racer 25 CS, Master, Roko EC

1-1,5

Pre-em

terbutilazin

Click 50 FL

1,5-2,0 (2,5)

Pre-em

linuron

Afalon, Linurex 50 SC

2-2,5

Pre-em

Tablica 2. Neki pripravci za suzbijanje jednogodišnjih travnih (npr. Echinochloa, Setaria, Poa, Digitaria) i nekih širokolisnatih korova u kukuruzu:

Djelatna tvar

Pripravak

Količina kg (lit.)/ha

Vrijeme primjene

alfa-metolaklor

Dual 960 Gold

1-1,2

Pre-em

(S)-dimetenamid

Frontier X 2

1-1,4

Pre-em

pendimetalin

Stomp 330 EC, Strong, Dost, Pendigan 330 EC

4-6

Pre-em

petoksamid

Koban 600

2-3

Pre-em ili do 3. lista

Tablica 3. Neki kombinirani pripravci za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih i širikolisnih korova u kukuruzu:

Djelatna tvar

Pripravak

Količina kg (lit.)/ha

Vrijeme primjene

alfa-metolaklor & terbutilazin

Primextra TZ Gold 500 SC

4-5

Pre-em, post-em

alfa-metolaklor & terbutilazin & mezotrion

Lumax

2,5-4

(doza ovisi o vremenu primjene)

Pre-em, post-em

terbutilazin & (S)dimetenamid

Akris

3-4

Pre-em ili do 3.lista

petoksamid & terbutilazin

Koban T

3-4

Pre-em ili do 3. lista

Neke od navedenih pripravaka je potrebno obavezno primijeniti prije nicanja kukuruza (npr. Pledge WP i Merlin WG), jer naknadno u kombinaciji sa zemljišnim graminicidima, fitotoksično djeluju na iznikle biljčice kukuruza. Primijenite propisane količine pripravaka prema uputama i prskajte za mirna vremena. Utrošite 250 do 400 litara škropiva po hektaru i spriječite zanošenje na osjetljive susjedne usjeve u nicanju kao što su krumpir, uljne tikve, šećerna repa, mrkva i slično.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Rana sjetva Kukuruz Dominantno Okopavina Međimurje Pirika Osjak Slak Divljisirak Atrazin Ambrosia Chenopodium Amaranthus Polygonum Merlin WG Click 50 FL Echinochloa Setaria Poa Digitaria Dual 96


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Selo
Šandrovac - malo selo na vrhu Bilogore