• Žitarice i uljarice
  • 17.11.2019. 13:30

Tržište EU i dalje najvažnije za ukrajinski kukuruz

Iz Ukrajine je u inozemstvo u listopadu otpremljeno nešto više od 2,3 milijuna tona kukuruza. Apsolutni je to rekord od kada je ova država neovisna.

Foto: Depositphotos/cboswell
  • 590
  • 43
  • 0

Prema službenim podacima, izvoz žitarica 2019/20 iz Ukrajine iznosio je 20,9 milijuna tona (+5,95 milijuna tona više nego u istom periodu godinu ranije), navodi Black Sea Grain.

Konkretno, ukrajinski izvoznici su u inozemstvo otpremili 12,2 milijuna tona pšenice (+ 49,7%), 3,36 milijuna tona ječma (+ 13,9%), pet milijuna tona kukuruza (+ 44,5%) i 5.000 tona raži (-92,1% manje nego u istom periodu 2018. godine).

Pored toga, izvezeno je i 131.100 tona pšeničnog brašna (+57.000 tona).

Jesen u Ukrajini ostat će zapamćena po velikom izvozu kukuruza

Listopad se pokazao kao dobar za izvoz ukrajinskog kukuruza. U inozemstvo je otpremljeno nešto više od 2,3 milijuna tona. Ovo je apsolutni rekord za listopad od kada je Ukrajina neovisna država. Postignuće je tim značajnije jer je u pitanju tek drugi mjesec vegetacijske sezone, a žetva kukuruza još uvijek nije bila završena, javlja UkrAgroConsult.

Kao i do sada, glavni kupac ukrajinskog kukuruza je Europska unija. U listopadu su najveće pošiljke otišle u Nizozemsku i Španjolsku. Trebalo bi napomenuti da su isporuke u EU smanjene za dva posto u odnosu na isti mjesec prošle sezone.

Pored EU, ukrajinski kukuruz tradicionalno je tražen i u Egiptu, Turskoj i Kini.

Tempo izvoza u Egipat bio je posebno dinamičan. Isporuke u prva dva mjeseca ove sezone iznosile su 18,5 posto od ukupnog izvoza u čitavoj prošlogodišnjoj merkantilnoj godini.

Treći najveći izvoznik je Turska. Prema posljednjim podacima, 55% kukuruza koji izvozi Turska je ukrajinskog porijekla.

Ovosezonski trendovi uključuju također i pad izvoza u EU i jaču potražnju iz Azije i Sjeverne Afrike.

Žetva soje i suncokreta 99% završena

Prema posljednjem ažuriranju od 11. studenog, sjetva ozimih žitarica zaostaje za 2,2% u odnosu na prošlu godinu. Površina zasijana ozimom repicom već je za 6.500 hektara iznad službeno prognozirane i veća je za 5,2% u usporedbi s istim prošlogodišnjim prosjekom, prenosi UkrAgroConsult.

Žetva kukuruza usporila je za 10,3% u odnosu na prošlu godinu, a prinos je smanjen za 6,8%. Žetva heljde završena je (67.000 ha požnjeveno od ukupno 68.000 hektara). Žetva prosa je za 70,9% ispred prošlosezonske, s 18,6% većim prinosom u odnosu na 2018. godinu.

Žetva suncokreta i soje u Ukrajini dovršena je 99%.

U Rumunjskog opskrba tla vlagom veća nego lani

Prošli tjedan, visoke temperature zraka ponovo su bile u čitavoj Rumunjskoj (6,9°C iznad dugoročnog prosjeka). Prosječna temperatura varirala je u rasponu od 9 do 19°C. Čak od 24 do 26°C registrirano je na jugoistoku 6. studenog.

Padaline različitog intenziteta bile su gotovo u čitavoj zemlji, osim na istoku i jugoistoku. Količine su bile značajne na zapadu (20 - 25 mm) i centralnim dijelovima (15 mm). Na jugu i jugozapadu Rumunjske prisutna je jaka suša, što usporava rast i razvoj ozimih usjeva.

Trebalo bi napomenuti da je ovogodišnja opskrba vlage veća nego u 2018., kada je suša tla dominirala u svim poljoprivrednim regijama zemlje, osim na malim površinama na zapadu, prenosi UkrAgroConsult.

Kina planira proširiti asortiman proizvoda uvezenih iz Rusije

Kineska delegacija koja je obišla područja uzgoja i skladištenja pšenice i ječma, kao i proizvođače soje, uljane repice, suncokretove sačme i uljanih pogača, završila je posjet Rusiji krajem listopadu.

U okviru provedene inspekcije, delegacija je u pratnji zaposlenih u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor, posjetila Irkutsk, Rostov, Saratov, Penzu, Kalinjingrad, Samarsku regiju i Republiku Baškortostan.

Osim površina za uzgoj žitarica, 12 proizvodnih pogona i otpremnih roba, kineski stručnjaci upoznali su se s radom ove službe kao što su referentni centar Rostov i filijala Rostov iz Centra za osiguranje kvalitete i sigurnosti žitarica, prenosi UkrAgroConsult .

U Lipetskoj regiji pokrenut novi projekt za naprednu preradu soje

U specijalnoj industrijskoj ekonomskoj zoni "Lipetsk", u Rusiji, planirana je izgradnja velikog postrojenja za preradu i proizvodnju sojinog ulja i izolata. Vrijednost investicije je šest milijardi rubalja.

Početak izgradnje zakazan je za siječanj 2020. godine, a trebao bi biti završen u dvije faze, prenosi UkrAgroConsult. Projektni kapacitet postrojenja nije objavljen.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz žitarica Ukrajinski izvoznici Tempo izvoza Žetva kukuruza Temperature zraka Zemljišna suša Referentni centar Rostov


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

3 modela Fendt traktora po akcijskim cijenama!

Fendt traktori proizvedeni su u Njemačkoj od materijala vrhunske kvalitete te su iznimno pouzdani i dugog vijeka trajanja. Od ostalih prednosti ističe se napredna tehnolo...

Više [+]