• Proizvodnja etanola
  • 18.08.2019. 16:30

Trumpova administracija razbjesnila farmere, rafinerijama olakšano odustajanje od kukuruza

Gotovo 40 posto američkog kukuruza koristi se za proizvodnju etanola, a Standard o obnovljivim gorivima je zakon koji osigurava da za taj kukuruz postoji kupac. Barem je dosad osiguravao.

Foto: Pixabay/distel2610
  • 1.024
  • 70
  • 0

Trumpova administracija ponovno je naljutila poljoprivrednike. Ovoga puta riječ je o uzgajivačima kukuruza. Kako piše modernfarmer, gotovo 15 godina, tzv. Standard za obnovljive izvore goriva (RFS) prisilio je rafinerije nafte na upotrebu određene količine etanola, dobivenog prvenstveno iz kukuruza.

No isti taj standard omogućuje određenim "malim rafinerijama“ da dobiju izuzeća. Znači, ako rafinerija prikaže da doživljava "nesrazmjerne ekonomske teškoće“, može podnijeti zahtjev za odustajanje od etanola. 

Program odustajanja postoji već godinama, ali prethodne uprave nisu ih pretjerano provodile. U 2013. i 2014. Obamina administracija odobrila je osam odricanja godišnje; u 2015. samo sedam. Zapravo, Obamina administracija optužena je, uglavnom od naftne industrije, da se previše krši mogućnost odricanja. No, Trumpova administracija krenula je u drugom smjeru. U 2017. godini, Trumpova je administracija izdala 35, a nedavno objavila da će za 2018. biti odobren 31 zahtjev.

Kina prestaje kupovati američke poljoprivredne proizvode

Naftne kompanije, piše dalje Modern Farmer, vole ta odricanja. Etanol i druga biogoriva su skupa u usporedbi sa sirovom naftom. Prema Reutersu, ta odricanja mogu uštedjeti naftnim kompanijama desetke milijuna dolara. 

Poljoprivrednici i uzgajivači kukuruza su bijesni. 

Ta izuzeća mogu iznositi milijarde galona neotkupljenog etanola, što znači milijarde dolara koji neće biti namijenjeni američkim poljoprivrednicima. Gotovo 40 posto američkog kukuruza koristi se za etanol, a Standard o obnovljivim gorivima je zakon koji osigurava da za taj kukuruz postoji kupac. Barem je postojao jer postoji strah da će sve veći broj rafinerija tražiti izuzeće, a to je ozbiljan novi udarac američkoj poljoprivredi koju potresaju trgovinski ratovi, toplinski valovi i poplave. 


Tagovi

Donald Trump Rafinerije Uzgoj kukuruza Etanol


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad nema snijega, veselim se inju :)