Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carbidae
  • 23.05.2020. 18:00

Trčci su većinom korisni kukci, ali žitarac crni pravi štete na klasovima

Trčci su značajni kukci za biološku kontrolu štetnika jer se hrane grčicama, ličinkama krumpirovih zlatica, lisnim ušima i sl. Međutim, postoje i vrste koje prave štete na biljkama.

Foto: Depositphotos/coboflupi
  • 3.036
  • 38
  • 0

Trčci su kukci iz porodice Carabidae koji čine sastavni dio korisne entomofaune poljoprivrednih staništa, a sastav i brojnost vrste kao i jedinki trčaka pokazatelji su biološke stabilnosti poljoprivrednih staništa. Većina kukaca iz ove porodice je korisna, ali postoje i neke vrste koje nanose štete biljkama.

Korisni kukci iz porodice trčkova

Trčci su vrlo značajni za biološku kontrolu štetnika jer se hrane gusjenicama, ličinkama krumpirovih zlatica, grčicama hrušteva, žičnjacima, a male vrste love i lisne uši i grinje. Prisutnost korisnih kukaca iz porodice trčaka doprinosi i smanjenju broja puževa. 

Kako se riješiti puževa u vrtu?

U knjizi prof.dr. Milana Maceljskog, Poljoprivredna entomologija iz 1999. piše kako neke vrste ovih kukaca žive i nekoliko godina pa za vrijeme života mogu uništiti i do 1.000 ličinki većih kukaca. U korisne vrste se ubrajaju rodovi: Carabus, Calosoma, Poecilus, Pterostichus i Nebria. Iako treba naglasiti kako široka primjena insekticida smanjuje njihovu brojnost, a time i njihovu ulogu u biokontroli.

Uglavnom su aktivni po noći

Tijelo trčaka može biti veličine i do 8 cm i često je jednolično i tamne boje iako neke vrste mogu imati i metalni sjaj. Tijelo im je rebraste strukture, a imaju tri para nogu prilagođenih za trčanje po čemu su i dobili naziv.

Uglavnom su aktivni noću, iako postoje vrste koje su aktivne jedino danju. Vrste metalnoga sjaja češće su aktivne po danu ili tijekom toplog razdoblja, a vrste koje prezimljuju kao ličinke - noću. Preko dana zadržavaju se ispod kamenja i ostataka biljnog pokrivača u vrtovima.

Kako piše u Glasilu biljne zaštite 4/2015, prema načinu ishrane mogu biti: Polifagni predatori koji se hrane hranom životinjskog i biljnog podrijetla, zatim oligofagni koji jedu nekoliko vrsta hrane, a uglavnom su specijalizirani za puževe, skokunce i gusjenice te fitofagni trčci koji se hrane isključivo biljnim dijelovima.

Proždrljivi su kukci, dnevni unos hrane doseže masu jednaku tjelesnoj. Zbog velike brojnosti ovih kukaca u poljoprivrednim kulturama, logična je mogućnost njihove prehrane nekim štetnicima koji napadaju uzgajano bilje iako, kao što smo rekli, postoje štetne vrste i treba ih znati razlikovati.

Postoje i štetne vrste trčkova

U trčke se ubrajaju štetnici koji se hrane biljkama poput onih iz roda Harpalus i Zabrus. Poznati štetnik pšenice je žitarac crni (Zabrus tenebrioides). Kako piše prof.dr.sc. Marija Ivezić u knjizi Entomologija, čim se izliježe ličinka žitarca, počinje praviti hodnike u tlu pored mladih biljaka pšenice. Ona noću izlazi i nagriza mlado lišće gnječenjem i kidanjem pomoću jake čeljusti. Njegovo se prisustvo može primijetiti po raščupanom lišću.

On je i jedan od štetnika koji je na prvom mjestu kada je u pitanju izravno oštećenje zrnja u klasovima. Naime, ne samo da može izgristi velik broj zrna već i prekida klasove i onda na tlu nastavlja s ishranom.

U sušnim periodima veće štete od žitnog balca - obavite zaštitu na vrijeme

Brojna istraživanja dokazala su veću brojnost trčaka u zakorovljenim usjevima. Manje vrsta bira gusti sklop, a većina ih radije bira usjeve koji im osiguravaju otvorena staništa gdje prevladavaju više temperature. S tih površina, koje su nestabilne, kreću se na rubovima ili u živicama.


Tagovi

Trčci Žitarac crni Zabrus tenebrioides Korisni kukci Biokontrola


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]