Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državni hidrometeorološki zavod
  • 04.01.2014. 19:00

Toplo vrijeme ratarima stvara probleme

Dok se neki raduju ovom neuobičajeno toplom vremenu za ovo doba godine, poljoprivrednicima je donijelo nove probleme

Foto: freepik.com
  • 1.223
  • 166
  • 0

Sudeći prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvih dana nove godine očekuje nas neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine. Živa u slavonskom termometru neće se spuštati ispod ništice, a u ponedjeljak je predviđena temperatura od 14oC. I tako, dok se neki raduju ovom prilično toplom vremenu, poljoprivrednici njime nisu oduševljeni. Iako je do kraja siječnja ostalo još dosta dana, pa je time snijeg i te kako moguć, pribojavaju se stare pučke izreke koja kaže - ako nije siječanj u snijegu, teško njivi, vrtu, dolu i brijegu. Vegetacija je krenula, usjevi rastu kao ludi, objašnjavaju baranjski poljoprivrednici. Naglašavaju da će morati, ako toplo vrijeme potraje, u korekciju rasta. Samo nam je još taj dodatni trošak trebao, uz i ovako tešku situaciju, žale se.

Naime, kada dostigne određenu fazu, biljka postaje neotporna na niske temperature pa ju, uz korekciju rasta, može spasiti samo snježni pokrivač. Pribojavaju se ratari i bolesti, prije svega lisnih uši. Nema nam drugog nego tretirati usjeve protiv bolesti više nego inače, objašnjavaju. Toplo vrijeme pogoduje glodavcima koji su se razmnožili i pustoše polja.

Ne piše se dobro, tvrdi struka, onima koji su, iz tko zna kojih razloga, kasnili sa sjetvom pšenice, pa je ona sada u fazi nicanja. Što se vinograda tiče, za sada problema nema. „Genetika čini svoje. Vinova loza je otporna i neće biti nikakvih problema. Do njih može doći tek u slučaju da visoke temperature budu u ožujku, pa onda naglo zahladni i krenu mrazovi.“, prenose iz Glasa Slavonije riječi vinogradara Lajoša Kolara, iz baranjske Suze.

Dugoročnije prognoze, prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvi ovogodišnji snijeg predviđaju za posljednju trećinu siječnja, kada bi se mogao zadržati desetak dana. Jutarnje temperature tada će se spuštati do - 8oC.

Foto: freepik.com


Tagovi

Ratari Ratarstvo Prognoza Poljoprivreda Slavonija Baranja Glodavci Polje Lajoš Kolar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]