Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadolazeća žetva
  • 10.06.2021. 07:30

Toplije vrijeme pogoduje pšenici - hoće li kasniti žetva u Europi?

Nakon hladnog razdoblja i kiše u svibnju europski se usjevi oporavljaju. Pšenica još uvijek zaostaje, ali joj pogoduje toplo lipanjsko vrijeme.

Foto: Depositphotos/bernardbodo
  • 468
  • 132
  • 0

Toplo vrijeme u lipnju nakon kišnog svibnja pomaže europskim usjevima pšenice da se oporave od prohladnog proljeća. Analitičari su od kraja prošlog mjeseca povećali procjene njezine proizvodnje u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji, a udruženje za žitarice Coceral predviđa porast za gotovo 14 posto u odnosu na prošlu godinu.

"Usjevi malo zaostaju, ali su uvjeti dobri. Više ne možemo pričati o lošim prinosima jer smo se vratili prosječnim dosezima", rekao je Benjamin Bodart, analitičar Agritela za reuters. Dodao je da je važnije pitanje kvalitete u odnosu na količinu.

U Rumunjskoj su probleme uzrokovale jake kiše, a što se tiče Francuske, nakon olujnih pljuskova sve veće temperature trebale bi poticati rast biljaka. Bodart kaže da ratari očekuju dobre prinose na plitkim, ali i dubokim tlima.

Prema Agritelu prinosi u toj zemlji mogli bi biti 38 milijuna tona pa čak i više zbog dobrih lipanjskih uvjeta. To su potvrdili i drugi trgovci. Naime, ova je država prošle godine ovršila oko 29 milijuna tona žita, što je jedan od najgorih prinosa posljednjih nekoliko desetljeća.

Ove je sezone otprilike 80 posto tamošnje pšenice u dobrom ili izvrsnom stanju, prema poljoprivrednom uredu FranceAgriMer. Razvoj usjeva zaostaje tjedan dana, navode, ali trgovci očekuju da će se taj nesrazmjer u narednom razdoblju premostiti. 

Veći prinosi diljem Europe

Toplo vrijeme u šestom mjesecu je pogodovalo i njemačkim usjevima pa žetva ne bi trebala kasniti. "Na putu smo prema većem urodu", rekao je jedan analitičar. Dodao je da bi žetva trebala početi u uobičajenom vremenskom okviru i to početkom kolovoza u glavnim proizvodnim regijama. Međutim, napominje da su tamošnji ratari na oprezu zbog šteta od suše i vrućine, a koje su ih pogodile pred kraj prošlih sezona.

Njemačko udruženje poljoprivrednih zadruga predviđa da će se urod ove žitarice 2021. godine povećati za 2,4 posto na 22,66 milijuna tona.

U Poljskoj bi proizvodnja mogla doseći 12,2 milijuna tona u odnosu na 12 od prošle godine, procjenjuje Wojtek Sabaranski iz analitičke tvrtke Sparks Polska. "Vjerojatno je da ćemo ove godine imati nešto manji urod, jer je stanje pšenice u zemlji stvarno dobro", pojasnio je. Dodao je da bi toplo vrijeme trebalo smanjiti 10-dnevni zaostatak u rastu biljaka.

U Velikoj Britaniji su bolji vremenski uvjeti povećali šanse za normalnu žetvu. "Iako su rekordni prinosi malo vjerojatni, očekuju se prosječni od oko 15 milijuna tona", rekao je Peter Collier analitičar CRM Agri-a. No, treba napomenuti da je ondje zasijano oko 30 posto više površina ovom kulturom u odnosu na prošlu sezonu. Naime, prošle je godine ova zemlja ovršila samo 9,66 milijuna tona pšenice, što je najmanji urod posljednjih 30-ak godina.

Što se tiče izgleda za svjetsku proizvodnju ove ratarske kulture, UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) očekuje porast globalne za 1,4 posto na godišnjoj razini.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Prinosi Europa Pšenica Žetva Prognoza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.