Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presijavanje tla
  • 05.06.2014. 10:00

Tlo je za ovu godinu izgubljeno

"Kroz odluke Vlade smo dali smjer kojim ćemo ići, na koji način ćemo obnoviti stočni fond, pomoći u presijavanju, odnosno ponovnom sijanju kao i dugoročno popisati štete i obeštetiti naše poljoprivredne proizvođače", naglasio je Jakovina.

Foto: depositphotos.com
  • 185
  • 18
  • 0

"Vrlo skoro, čim se povuku savske poplavne vode, započet će analiza poljoprivrednog tla u područjima županjske Posavine stradalima u poplavama, kako bi se vidjelo ima li u poljoprivrednom zemljištu toksikoloških ostataka i je li zemljište pogodno za ponovnu sjetvu", najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon još jednog od niza posjeta u proteklih dva tjedna poplavljenim područjima u županjskoj Posavini.

"Zavod za tlo dolazi iz Osijeka sa dvije ekipe uzmati uzorke da vidimo kakva je fitobiološka analiza i kvaliteta tla. Lokacije za odlaganje mulja i zemljišta su pripremljene i kada završe analize, krećemo i s tim poslom", izjavio je Jakovina najavivši kako bi se u narednih sedam dana, nakon što se pregleda digitalni ortofoto snimak načinjen 21. svibnja nad poplavljenim područjima županjske Posavine, trebalo točno znati koje su poljoprivredne površine bile ili se još uvijek nalaze pod vodom. Prema njegovim riječima, općinska povjerenstva za procjenu šteta potom će dati prijedloge za nadopunu površina koje su poplavljene zaobalnim vodama.

"Na osnovu toga će se po prijavama za potpore idenitificirati koje su kulture zasijane na tim površinama i koliko su stvarne štete u ulaganjima, ali i izgubljenim prihodima s tih površina", rekao je Jakovina ponovivši kako je o visini šteta u poljoprivredi na stradalim područjima još uvijek rano za govoriti. "Kroz odluke Vlade smo dali smjer kojim ćemo ići, na koji način ćemo obnoviti stočni fond, pomoći u presijavanju, odnosno ponovnom sijanju, kao i dugoročno popisati štete i obeštetiti naše poljoprivredne proizvođače", naglasio je Jakovina koji se u Županji susreo i s stradalim poljoprirednim proizvođačima, ugovarateljima proizvodnje i predstavnicima lokalnih vlasti s poplavljenih područja županjske Posavine.

Poljoprivrednik iz Gunje Josip Šokčević koji, kako je naveo, predstavlja 112 OPG-ova s područja Gunje kojima je ukupno poplavljeno 1.860 hektara, od ministra Jakovine zatražio je da država nađe načina da obešteti vlasnike OPG-ova s poplavljenih područja na način da im uništena proizvodnja bude plaćena po prosječnom prinosu na gunjaskom području i tržišnoj cijeni. Rekao je kako gunjanski poljoprivrednici traže i da njihove obveze prema državi budu umanjene za 50 posto, da im se odobri moratorij na obveze prema bankama te da ih prati HBOR.

Prema riječima upravitelja Poljoprivredne zadruge "Napredak" iz Županje Marka Bačića, čijim kooperantima je poplavljeno više od 2.200 hektara poljoprivrednih površina, u ovom trenutku teško je očekivati da se priđe presijavanju poplavljenih površina sa kojih se povukla voda jer se još uvijek ne zna nivo zaraženosti tla. "Bolje je razmišljati na način da nam država pomogne naturalno s repromaterijalom kako bi se kvalitetno pripremili za jesensku sjetvu. Sva seljačka gospodarstva sa ovog prostora moraju dobiti barem dvije do tri godine da se revitaliziraju", rekao je Bačić.

Poljoprivrednik Boris Nikolić navodi kako je šteta na poljoprivrednom zemljištu u Gunji stopostotna. "Kao prihod možemo očekivati tek nešto od ovogodišnje jesenske sjetve, koji će doći tek na ljeto iduće godine", podsjetio je zaključivši kako će u konačnici pomoć države stradalim poljoprivrednicima ovisiti o tome koliko će novca za njih biti u državnoj blagajni, iako kako ističe, Ministarstvu poljoprivrede ne može zamjeriti nedostatak volje i želje za pomoći.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poplave Štete Poplavljena područja Županjska Posavina Savske vode Sjetva Tihomir Jakovina Gunja Napredak Županja Pomoć Analiza Tlo Ministarstvo poljoprivrede Fitobiološka analiza Kvaliteta tla Toksikološki ostaci Obnova stočnog fonda Mar


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!