Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj suncokreta
  • 29.05.2022. 07:30

Tko u EU proizvodi najviše suncokreta?

U 2021. godini su ratari Europske unije požnjeli ukupno 10,49 milijuna tona ove ratarske kulture.

Foto: Lucija Bencarić
  • 742
  • 83
  • 0

Trećina svjetskog suncokrotovog ulja dolazi iz Ukrajine, a invazija Rusije na tu zemlju ponovo je stavila u fokus proizvodnju ove uljarice. Samo na Ukrajinu otpada 22 posto svjetskog uroda.

Prognoza američkog Ministarstva poljoprivreda USDA predviđa da će obujam žetve u toj zemlji pasti što će posebno pogoditi europske potrošače, jer se iz nje na tržište Europe plasiralo 30 posto suncokretovog ulja, navodi Agrarheute

U 2021. godini su ratari Europske unije požnjeli ukupno 10,49 milijuna tona ove ratarske kulture što pozicionira EU na treće mjesto među svjetskim proizvođačima, iza Ukrajine sa 15,4 i Rusije sa 15,3 milijuna tona suncokreta.

Prošle godine u EU požnjeveno 10,49 mil. t (Foto: R.Prusina)

Glavni EU uzgajivači u milijunima tona su: Rumunjska s 3, Bugarska i Francuska sa 1,9, Mađarska sa 1,7 i Španjolska sa 0,77 milijuna tona.

Površine pod ovom uljaricom se povećavaju u nekoliko posljednjih godina, a od 2015. godine zabilježen je rast zasijanih za oko 11 posto.

Pohitali sijati suncokret na ugaru - u Francuskoj koriste i tla lošije kvalitete

Najveće prinose u EU daje Austrija s 3,01 t/ha, a slijedi je Hrvatska s 3 t/ha. Na trećem mjestu je Francuska sa 2,7 t/ha, koju skoro u stopu prati Slovačka sa 2,7t/ha.


Povezana biljna vrsta

Suncokret

Suncokret

Sinonim: Cvijet sunca, trava sunca | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Tagovi

Suncokret Suncokretovo ulje Prinosi Povećanje površina Ukrajina Rusija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.