Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Precizna sjetva
  • 05.05.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Koška

Testirali Horsch Maestro sijačice: Precizna sjetva moguća je i pri višim brzinama

Maestro tehnologija s automatskim reguliranjem pritiska ulagača do 350 kg/m2 osigurava optimalnu dubinu sjetvu i u najtežim uvjetima, čuli smo od Alojzija Jerkovića.

Foto: Renata Prusina
  • 931
  • 142
  • 2

Ovih se dana na poljima u okolici Koške snimao zanimljiv "film" u kojem je glavnu ulogu odigrala Horsch pneumatska sijačica Maestro.

U kadrovima sjetve kukuruza na istoj parceli u jednakim uvjetima, u glavnoj su se ulozi izmjenjivale dvije izvedbe ove sijačice kako bi se provjerila kvaliteta dubine sjetve odnosno točnost polaganja sjemena pri različitim brzinama, otkrio nam je dio scenarija "režiser" Alojzije Jerković, vlasnik tvrtke Jerković d.o.o. uvoznika, između ostaloga, Horsch strojeva za Hrvatsku. 

Na vakuum i na upucavanje

Tako su se u ovom svojevrsnom duelu našle sijačica tipa RV koja radi "na vakuum" i tipa RX s tehnologijom upucavanja. Prva ima AirVac sustav koji raspodjeljuje sjeme na sjetvenu ploču (perforirani disk) usisavanjem s podtlakom od -40 do -60 milibara, a druga AirSpeed sustav koji raspodjelom sjemena s nadtlakom od 60 milibara praktično zrna pritišće na perforacije sjetvene ploče. 

Letimičnim pogledom radna se tijela u oba modela uopće ne razlikuju, jer i AirVac i AirSpeed u osnovi rade prema istom principu. No, ipak, razlika je u komori u kojoj djeluje podtlak, a u kojoj nadtlak, pa je shodno tome vidljiva razlika i u turbinama. 

U oba sustava zrna prolaze kroz separator koji ima optimizirane konture tako da je zajamčeno pouzdano odvajanje sjemena za sve širokoredne kulture, pa se samo jednostavnom zamjenom sjetvenih ploča ovim strojem mogu sijati kukuruz, suncokret, šećerna repa, soja i druge vrste mahunarki, kao i sirak. 

"Sijačicu s vakuumom smo već testirali na našim njivama prošle godine kada smo ostvarili prinos kao nikada do sada. Prosječno na 14 hektara imali smo prinos od 15,7 tona/ha. Djelomično je tome zaslužan i kolovoz koji je imao dovoljno oborina, no glavni je faktor svakako postizanje traženog sklopa od 75.000 biljaka po hektaru u sjetvi“, istaknuo je Jerković. 

Jednostavna izmjena sjetvene ploče omogućava sjetvu više kultura, pokazuje Jerković

Na isti sklop od 75 biljaka/m2 planirana i sjetva ovog pokusa. Ostvaruje se standardnim međurednim razmakom od 70 cm te oko 19 cm unutar reda. 

Pobjednik u trci s vremenom

U promjenjivim vremenskim uvjetima kakvi su i ovo proljeće, brzina sjetve je često i presudna kada u optimalnim sjetvenim rokovima treba odraditi što više hektara do najavljene nadolazeće kiše.

"Novu smo sijačicu s nadtlakom prošlog tjedna isprobali i na vlastitim njivama. U dva smo dana, od pola 10 ujutro do pola 7 navečer, posijali 80 hektara. Dakle, garantiramo, ako imate dobru pripremu tla i neusitnjene parcele, da ovom sijačicom morate bez problema odraditi 50 hektara dnevno“, kaže.

Neometanom višesatnom radu svakako pridonose i veliki spremnici za sjeme, u koje se može spremiti i do 280.000 zrna, pa bi se s jednim punjenjem (ovisno o uvjetima) moglo posijati oko 32 hektara.

Inače, osim kombinacije više pojedinačnih rednih spremnika sjemena zapremine 70 litara i jednog spremnika gnojiva kapaciteta 3.000 litara, Maestro je dostupan i u varijanti jednog dvostrukog spremnika u koji stane 3.000 litara gnojiva i 800 litara sjemena. Uz pomoć MTS tehnologije, sjeme se kontinuirano transportira do pojedinih sjetvenih jedinica gdje se odvaja odmjernom jedinicom AirVac. 

Automatsko podešavanje dubine sjetve

Za preciznu je sjetvu nužna kvalitetna priprema tla koja se na ovom pokusnom polju sastojala od kasnojesenskog oranja, pa u vrlo rano proljeće, čim se moglo ući u polje, prohod sjetvospremačem odnosno teškom drljačom za zatvaranje brazde i očuvanje kapilarne vlage. Nakon proljetna gnojidbe, u ovom slučaju ureom jer je riječ o kukuruzu, odrađen je još jedan prolaz sjetvospremačem.

S obzirom na to da je ovo proljeće bilo relativno vlažno, ciljana dubina sjetve je oko 4 cm.

No, ujednačena dubina sjetve može se postići i na nejednakom tlu, jer su naime, oba tipa sijačice opremljena AutoForce sustavom automatskog opterećenja radnih tijela kako bi u heterogenim tlima održala jednaku dubinu polaganja sjemena. 

"Automatskom regulacijom potiska sjetvene baterije zadržava se ista radna dubina. Kotači za regulaciju dubine se iz kabine podešavanju na neki predzadani potisak, primjera radi 40 kg/m2. Ali, kod težeg tla je potreba veća sila. Senzori na nagaznim kotačima prepoznaju opterećenje tijela kad uleti u tvrđe tlo i šalju signal centralnom kompjuteru“, opisuje i pojašnjava kako centralni kompjuter potom preračunava koliko treba sile na zadano sjetveno tijelo nakon čega hidraulički cilindar u paralelogramu radnog tijela dobiva "zadatak" toliko povećati pritisak u tom redu. 

Nagrtanje zemlje na tek posijano zrno sa zvjezdastim i punim diskom

Tako AirForce održava jednaku sjetvenu dubinu automatskom promjenom pritiska koji se može kretati od 150 kg do 350 kg po sjetvenom tijelu odnosno po redu. 

Kombinirani zagrtači i gumeni nagazni kotač

Ovdje testiran Maestro ima osam radnih tijela odnosno 5,60 m radnog zahvata. Tehnički je složen u dva krila po četiri tijela pa se za transportni položaj sklapa pa ne prelazi ukupnu širinu od 2,80 metara. No, izrađuju se i izvedbe od 9 i 12 redova, pa je tako moguće ostvariti razmak između redova od 45 do 80 cm. Stezni profil omogućuje jednostavno podešavanje širine, a time i pretvaranje iz 12 u 8 redova. 

Treba napomenuti kako su na izbor i niz različitih varijanti diskova za zagrtanje sjetvene brazde koji mogu biti dvostruki isti ili, kao na konkretnom primjeru "vakuum" modela - kombinirani s punom i zvjezdastom izvedbom. 

Ova potonja daje prednost kod rada na težim, glinenim tlima, koja mogu biti vrlo ljepljiva i nepropusna, onda je izuzetno dobro imati kombinaciju s nazubljenim diskom. Zupci "buše" tlo i otvaraju prostor prodiranja vlage u područje korijena biljke, ali i njegova boljeg prozračivanja.

Značajna je uloga i nagaznog kotača za bolji kontakt sjemena i tla, odnosno bolje nicanje. No, problema u sjetvi mogu imati metalne izvedbe ovog kotača pri povećanoj vlazi tla, jer se tlo lijepi na kotač i tako može "izbaciti" zalijepljeno zrno na površinu.

"Naši su se inženjeri dosjetili napraviti gumene kotače s efektom 'prazne gume' koja se raširi kod pritiska sjemena u zemlju. Promjena dimenzije gume je veliki razlog što se na nju ne može nalijepiti zemlja u vlažnim uvjetima“, ističe Jerković. 

Samonavođenje i sekcijska sjetva

Ove sijačice ne zahtijevaju velike snage, pa je za upravljanje dovoljan već traktor od 120-130 KS. Konkretno u ovom je pokusu sjetvu odradio Claas Arion 630 od 150 konjskih snaga opremljen GPS RTK sustavom Trimble s preciznošću 2 cm i potporom vlastitih baznih stanica za korekcijski signal, koji nije uvjetovan signalom Croposa i GSM-a. 

Precizna sjetva - Claas Arion s autopilotom

"Bitno je istaći da nam je satelitski sustav navođenja i praćenja traktora po njivi kompatibilan to jest u 'dogovoru' sa sijačicom o sekcijskoj sjetvi. Zapravo navigacijski uređaj diktira sijačici gdje su prazni prohodi i gdje treba usijati sjeme, odnosno po potrebi automatski isključiti ulagače kad su senzori detektirali već posijane redove“, kaže i dodaje kako se s ovom SectionControl tehnologijom vidi osjetna ušteda sjemena. 

Inače, senzori na ulagačkoj cijevi mogu brojati zrna, određivati unutar rednu udaljenost između zrna te prenositi informacije vozaču u slučaju polaganja dva zrna odnosno preskakanja mjesta. Podaci točnosti izdvajanja sjemena jasno su prikazani na terminalu stroja. 

Spomenimo i sustav doziranja VariableRate, kojim se, kako mu samo ime govori, postiže varijabilna sjetva. Sustav naime može mijenjati količinu sjemena za pojedine redove. 

Tema i znanstvenog istraživanja

Kvaliteta raspodjele sjemena po površini i dubini sukladno različitim brzinama ova dva Horschova stroja bit će i znanstveno provjerena, potvrdio nam je dr.sc. Domagoj Zimmer s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek otkrivajući nam da se ispituje pet brzina, i to 6, 8, 10, 11 i 13 km/h. Tijekom vegetacije mjerit će se različiti parametri rasta i razvoja usjeva do konačno prinosa. 

U postavljanju pokusa su pomagali i studenti diplomskog studija Mehanizacije u sklopu terenske nastave. Nastavak je to višegodišnje suradnje ovog fakulteta i tvrtke Jerković u području naprednih tehnologija i precizne poljoprivrede.

U postavljanju pokusa su pomagali i studenti diplomskog studija Mehanizacije u sklopu terenske nastave

"Želimo vidjeti kakva je varijacija točnosti raspodjele sjemena pri različitim brzinama ovih strojeva. Svakako se ne smije dogoditi sjetva dva sjemena na jedno mjesto odnosno preskakanje mjesta u redu“, kaže Jerković i navodi kako bi u teoriji sjetva "na vakuum" trebala raditi precizna pri brzinama do 12-13 km/h, a "na upucavanje" i na većim brzinama, i do 17-18 km/h. No, i to će biti u dogledno vrijeme znanstveno provjereno. 

Na pitanje ima li razlike u cijeni između ova dva modela dobivamo odgovor da se može očekivati kako će cijena sijačice s nadtlakom biti nešto malo viša, no to nam još nisu mogli sa sigurnošću potvrditi. 

"Razliku u cijeni čini tehnologija upucavanja koja ipak pruža mogućnost veće preciznosti pri većim brzinama što želimo i znanstveno dokazati istraživanjima“, zaključio je Jerković i potvrdio na kraju kako će nova Maestro sijačica s nadtlakom ovih dana biti u demonstracijskoj sjetvi na nekoliko različitih lokacija odnosno na gospodarstvima zainteresiranih poljoprivrednika, a opet ovisno o vremenskim uvjetima.


Fotoprilog


Tagovi

Alojzije Jerković Horsch Claas Autopilot Sjetva kukuruza Precizna poljoprivreda Fazos


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo