Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 29.03.2017. 12:00

Tečajne promjene dovele do viših cijena pšenice

Smanjenje cijena kukuruza uzrokovano je manjim padom u južnoameričkim cijenama, dok su jedan od glavnih razloga za visoke cijene pšenice iz crnomorske regije bile tečajne promjene, ali i sezonski problemi s logistikom.

Foto: b-photo/bigstockphoto.com
  • 2.741
  • 219
  • 0

Nakon dva uzastopna mjeseca rasta cijena, prosječne izvozne cijene kukuruza malo su se smanjile u veljači, ali i dalje s IGC sub-indeksom većim za oko 4% u odnosu na prethodnu godinu.

Smanjenje cijena uzrokovano je manjim padom u južnoameričkim cijenama kukuruza, gdje su procjene proizvedenih količina bile veće nego one u siječnju. Međutim, zbog slabe dostupnosti starog uroda, brazilskim kukuruzom se vrlo malo trgovalo.

Logistička ograničenja pacifičkih sjevero-zapadnih luka SAD-a također su utjecale na cijene.

Problemi s logistikom

Izvozne cijene pšenice nastavile su rasti početkom veljače, premda je rast zaustavljen kasnije u mjesecu zbog bogate ponude te općenito povoljnih izgleda za žetvu u 2017. godini. Najveći porast bio je u crnomorskoj regiji i Argentini, smanjujući tako izvoznu konkurentnost koju su ti izvori imali u prethodnih nekoliko mjeseci. Jedan od glavnih razloga za visoke cijene pšenice iz crnomorske regije bile su tečajne promjene, ali i sezonski problemi s logistikom, spora prodaja pšenice od strane poljoprivrednika te povremena zabrinutost zbog usjeva u fazi prezimljavanja. Logistički problemi bili su prisutni i u SAD-u, posebno u Pacifičkim sjevero-zapadnim lukama, što je pridonijelo višim izvoznim cijenama pšenice.

Obimna žetva djelovala je na cijene u Australiji, a izvoz se značajno povećao u proteklih nekoliko tjedana. Nakon nedavne velike potražnje za uvoznom pšenicom iz Ukrajine i Australije, u Indiji se očekuje postepeno smanjenje uvoza, kako se domaća žetva ubrzava.

Preuranjene kiše izazvale poplave usjeva soje

Svjetska tržišta soje bila su nešto stabilnija tijekom veljače. Kontinuirana neizvjesnost oko prognoze proizvodnje u južnoj hemisferi i stabilna potražnja za prošlogodišnjim urodom iz SAD-a bili su temeljni razlozi stabilnosti cijena. Međutim, prevagu su odnijeli vremenski uvjeti u Južnoj Americi, posebno u Argentini, gdje su preuranjene kiše izazvale poplave u središnjim uzgojnim područjima. Dodatni pritisak na cijene soje u Brazilu radi žetva koja je u tijeku.

Autor: Mirjana Dašek, Izvor: AMIS veljača 2017., obrada: TISUP, Foto: b-photo/bigstockphoto.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Pšenica Kukuruz Soja Cijena TISUP Svijet Kiša Argentina Brazil Žetva Tečaj Izvoz


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić