Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz riže
  • 13.06.2014. 11:00

Tajland – ponovno broj jedan u izvozu riže!

Tajland se vratio na poziciju vodećeg svjetskog izvoznika riže, time je pretekao Indiju i Vijetnam, zemlje koje su prošle godine po izvozu riže bile ispred njega

Foto: freepik.com
  • 255
  • 15
  • 0

Prema izvješću tajlandskog Udruženja izvoznika, Tajland se nakon dužeg niza godina ponovno uspio vratiti na poziciju vodećeg svjetskog izvoznika riže. Tako su, u prvih pet mjeseci ove godine izvezli ukupno 3,93 milijuna tona riže. Prošle godine po izvozu su stajali iza Indije i Vijetnama i to uslijed neuspjele politike subvencija i skladištenja.

Situacija se ove godine promijenila, pa je tako u usporedbi sa ovogodišnjih 3,93 milijuna tona tajlandske riže, Indija uspjela izvesti 3,74 milijuna tona, dok je Vijetnam dosegao 2,4 milijuna tona. Bivša tajlandska vlada, koja je sišla s vlasti prošlog mjeseca, provela je program kupovine riže od proizvođača po višim tržišnim cijenama. Kao najveći izvoznik riže, Tajland se nadao da će kontrolirati tržište i postići rast cijena, ali su u međuvremenu Indija i Vijetnam povećale izvoz riže.

Naime, što se tiče riže prosječno se u Hrvatskoj po glavi stanovnika troši samo tri kilograma riže, dok je potrošnja dominatne žitarice, pšenice, čak 110 kilograma. Cijena riže je u proteklih nekoliko godina drastično porasla, a prvi rast cijena zabilježen je nakon što je počela kriza sa pšenicom, kukuruzom i ostalim uljaricama, a pod utjecajem tih skokova siromašne su zemlje posegnule za rižom kao jeftinijom žitaricom.

Foto: freepik.com


Tagovi

Tajland Indija Vijetnam Izvoz riže Vodeći izvoznik Žitarica Svjetsko tržište žitarica


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?