Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Centralni dan polja
  • 11.07.2022. 11:00
  • Virovitičko-podravska, Vaška, Sopje

Syngenta predstavila nove sorte pšenice i zaštitna sredstva

Novi sortiment, ali i dva nova fungicida, predstavljeni su na Centralnom danu polja tvrtke Syngenta.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.205
  • 67
  • 0

"Kada su sve veće restrikcije na primjenu zaštitnih sredstava, proizvođači znaju da je jako značajan paket tolerantnosti na bolesti koje nudi Syngenta u svojim pšenicama", istaknuo je uvodno Siniša Papaik, prodajni predstavnik ove tvrtke za područje Zapadne Slavonije i Posavine koji nas je proveo kroz pokuse ove tvrtke u Vaškoj u općini Sopje.

Izbor sorte ključ je uspjeha u ovoj proizvodnji, a odabir kvalitetnog sjemena uz pravilnu gnojidbu i zaštitu od korova, bolesti i štetnika, osigurava ulaganja u dobit, naglasio je na Centralnim danima polja, podsjećajući da su prije 10 godina započeli s tadašnjim sortimentom - SY Ingenija i SY Bologna. Danas je tu novi sa sortama nove generacije koje se odlikuju visokim koeficijentom produktivnog busanja i odličnim prezimljavanjem što predstavlja značajnu uštedu u utrošku sjemena po jedinici površine. Sjetvena norma je 400 do 450 klijavih zrna, a posebno naglašavaju kod svojih pšenica visoku toleranciju na najpoznatije bolesti.

Uz Falado, Gabrio i Bolognu od ove sezone Syngenta ima u ponudi nove sorte SY Starlord i SY Passion. Glavna odlika svih je kombinacija visokih prinosa, vrhunske kvalitete i odlične tolerantnosti na bolesti. Pored već spomenute sorte SY Passion na pokusnom polju uvjerili smo se i u kvalitetu SY Rocinante i SY Exaltation.

"Sorta SY Passion je moj favorit. Bila je prva ili druga na pokusima, tolerantna je na najznačajnije bolesti, a prepoznajemo ju po tome što ima široki list zastavicu te velik klas”, naveo je Papaik predstavljajući pokuse obavljene na parceli OPG-a Siniše Hrgovića.

Toleratnost sorti na bolesti 

Karakteristike SY Passion su da je vrlo prinosan i tolerantan na polijeganje pa je tako primjerice prošle godine imao na PG-u Zdenka Perića iz Krndije prinos od 11.472 kilograma po hektaru. Odličnog je "paketa" tolerantnosti na bolesti, osobito hrđe, a visoki prinosi idu i uz dobar omjer proteina. Tolerantan je na aktivnu tvar klortoluron, a sorta je pokazala da je otporna na niske temperature i mraz tijekom prezimljavanja.

"SY Exaltation je sorta više kvalitete zrna. Ona je zamjena za SY Bolognu koja se nalazi na tržištu dugi niz godina. Odlične tolerantnosti na poljeganje i može podnositi dosta velike količine dušika u primjerni", istaknuo je navodeći da se ta kasno zrela pšenica odlikuje stabilnim prinosom i izvanrednom kvalitetom usjeva te ima dobru toleranciju na druge gljivične bolesti. Srednje je visine, a nije sklona polijeganju. Klasificiraju B1-B2 mlinsku kvalitetu, a preporuka sjetve je tijekom listopada.

Jedna od novih sorti je i SY Passion 

Vidjeli smo u pokusima i SY Rocinante koja je brkulja i veoma produktivna. Odlikuje se vrlo dobrim ponašanjem prema svim tipovima tala i daje vrlo visoke prinose. Ovo je nova sorta koju očekujemo na tržištu kroz godinu dvije.

Kako smo čuli, sjetva pokusa obavljena je 26. listopada 2021., a predkultura je bila soja. Osnovna gnojidba kod zaoravanja je bila 200 kilograma po hektaru Kalijeve soli, i 150 kg/ha MAP. No, prva prihrana išla je na ovom polju 25. veljače s KAN-om u količini od 175 kilograma poj jednom hektaru, dok je OPG Siniše Hrgovića s istom količinom obavio i drugu prihranu 7. travnja.

U ožujku, 26. tog mjeseca, korišten je regulator rasta sa sredstvom Modus od po 0,4 litre po hektaru. Zaštita od korova 15. prosinca obavljena je s Filon®80 EC s tri litre na hektar i s Lector® Delta 75 mililitara. Početkom travnja prva zaštita od bolesti je bila s Amistar® Era-om (0,5 + 0,5 po litri hektara).

Voštana prevlaka otežava klijanje spora u list

Nakon te zaštite 6.4., druga je išla 30. travnja s Elatus® Era u količini 0,8 litara po hektaru, da bi 18. svibnja bila obavljena još jedna zaštita s Amistar® Era Pack (0,5 + 0,5 po litri hektara) i fungicid+ Karate Zeon®SY Rocinante je sijan s 195 kg/ha, SY Exaltation 245 kg/ha, SY Passion 245 kg/ha.

"Na našim pšenicama možete primijetiti voštanu prevlaku koja otežava da bolest proklije u list, uđe u list, i upravo na tome se temelji povećana tolerantnost na bolesti", pokazao je okupljenima Branko Glavaš, stručni savjetnik za ratarstvo dodajući da, tolerancija na bolesti ne odgađa pravovremenu primjenu fungicida, a bitno je odraditi i ostalu agrotehnika da bi pšenica dala svoj maksimum.

"Premalo pažnje obraćamo na fungicidnu zaštitu samog sjemena, a ona je vrlo važna za dobar start u proizvodnji pšenice", upozorio je. 

Kako je otkrio, ove godine je korišteno novo sredstvo za zaštitu sjemena od bolesti pod robnom markom  Vibrance Duo. Ovo je proizvod koji sadrži dvije aktivne tvari , koje pružaju zaštitu protiv širokog spektra bolesti sjemena. Isto tako ovo je prvi proizvod koji ima SDHI molekulu isključivo namjenjenu tretiranju i zaštiti sjemena pod nazivom Sedaksan. Primjetili smo da aktivna tvar Sedaksan osim djelovanja na bolesti djeluje pozitivno i na razvoj korjenovog sistema.

"Primijetili smo da Vibrance® Duo osim dobre zaštite djeluje i na grananje korijena, te povećanu gustoću i razvoj korijenovih dlačica. Ovo je vrlo bitno jer se povečava usisna snaga korjena i biljka bolje upija hranjiva i vodu", ističe Glavaš i dodaje da je nakon sjetve druga bitna agrotehnička mjera uklanjanje korova.

"Naša preporuka je Filon® 80 EC s tri litre po hektaru i Lector® Delta 75ml po hektaru. U jesen smo ga koristili odnosno tretiranje obavili 15. prosinca. Poznato je da Filon djeluje na uskolisne i pojedine širokolisne korove, dok Lector® Delta djeluje na širokolisne korove", pojasnio je. Kako dodaje, s ovom kombinacijom pokrivaju kompletan spektar korova.

"I Filon i Lector Delta djeluju i preko lista i preko tla što pojačava djelovanje na već iznikli korov a spriječava naknadni ponik korova. S tim jesenskim prskanjem riješili ste bitnu agrotehničku mjeru ukljanjanja korova", objasnio je naglašavajući da, ako slučajno ne radite ovu zaštitu u jesen već proljetni tretman, i za to imaju rješenja i to Lector® Delta 100ml po hektaru za uklanjanje širokolisnih korova i Axiel® 50 EC za uklanjanje uskolisnih korova.

Obaviti tri fungicidne zaštite 

U svom izlaganju osvnuo se i na korištenje regulatora rasta tvrdeći da je jako dobro koristiti Moddus u pšenici i ječmu. Zašto? Razlog je, kaže, jednostavan. Djeluje na zadebljanje i skraćivanje stabljike te jačanje korjena što omogućava spriječavanje polijeganja i kod vrlo visokih prinosa kada je klas težak i savija i lomi stabljiku.

"Naša preporuka je bez obzira na sve raditi tri fungicidne zaštite. Prva se radi kada počinje vlatanje. Tada se rješavamo bolesti koje su zarazile biljku tjekom jeseni ali i štitimo novo razvijene listove. Upravo zato predstavljamo Amistar® Era Pack, a to je novi fungicid koji će ući na tržište iduće godine", najavio je navodeći da se radi o već poznatom proizvodu Amistar, ali i još jedne dodatne aktivne tvari koja djeluje posebno dobro na bolest septoriju ali i ostale bolesti lista i klasa.

Vibrance Duo osim dobre zaštite djeluje i na dobro grananje korijena

"Drugi fungicidni tretman se radi kada je list zastavičar potpuno razvijen. Taj tretman je jako važan jer i najveći dio prinosa se stvara preko lista zastavičara pa je važno da on bude zdrav i zelen što duže kroz vegetaciju", kaže Syngentin savjetnik za ratarstvo.

Elatus® Era je njihova preporuka. To je, naglašava, doista jedna robusna zaštita. "Sadrži sadrži aktivnu tvar iz skupine Triazola koja brzo ulazi i premješta se po listu. Ona služi za suzbijanje već razvijenih gljivica u listu. Druga aktivna tvar je Solatenol® koji brzo ulazi, ali se vrlo sporo premješta kroz list, što uzrokuje dugo zadržavanje Solatenola u listu a samim time i dugotrajnu preventivnu zaštitu lista od ponovnog zaražavanja i širenja bolesti ", ističe Glavaš.

Kako kaže, treći fungicidni tretman se radi u cvatnji i njime se preveniraju bolesti klasa, ali i čuva lisna masa. "Naša preporuka je fungicid Amistar® Era koji se može koristiti i za suzbijanje bolesti klasa ili ako niste koristili Elatus® Era u prva dva tretmana možete ga koristiti u trećem u dozi 1l/ha", dodaje.

Korištenjem fungicida Elatus Era u cvatnji prevenirate bolesti klasa ali i dobivate dugotrajnu zaštitu lista što je bitan faktor za dugu vegetaciju. Prema njihovim mjerenjima svaki dan duže vegetacije donosi 100-150 kg po hektaru. "Pa razmislimo koje je to povećanje prinosa ako vegetaciju produžimo za pet, ili čak deset dana", kazao je i naglasio da je idealno vrijeme za treći tretman kad počne cvatnja.

Pšenica jako dobro izgleda 

"Uz našu zaštitu iskoristite puni potencijal ovih novih sorti koje gledate", rekao je Glavaš osvrnuvši se i na činjenicu da je jako puno insekata te su sve veći problemi s njima. Ove je godine bilo i puno leme. "Na ovom polju smo koristili Karate Zeon® u dozi 0,15l/ha. Važno je da se riješite insekata i odradite sve navedene agrotehničke mjere tad smo za naše pšenice sve učinili", naglasio je okupljenim proizvođačima pšenice.  

Zaštita kukuruza 

Predavanje o zaštiti u kukuruzu, održao je na Centralnom danu polja u Ergeli Višnjica nadaleko poznati stručnjak zaštite bilja u Syngenti, Pero Barišić.

"U sušnim uvjetima kao što smo imali do prije nekoliko dana Lumax® je potvrdio svoju učinkovitost. Znači od sjetve kukuruza do petog ili šestog koljenca djeluje odlično", istaknuo je.

Lumax®, čuli smo, djeluje na najznačajnije jednogodišnje širokolisne korove poput europskog mračnjaka, lobode, limundžika, dvornika, šćireva, kao i najznačajnije jednogodišnje uskolisne korove poput koštana, muhara, divljeg prosa. Čak i primjena u kasnijim stadijima kukuruza ne uzrokuje štete ili zastoj u rastu usjeva. Preporuka je primjena prije nicanja kukuruza: 3,5-4 l/ha. Nakon nicanja do trećeg lista, kada daje najbolje rezultate, primjejuje se u dozi 3,5 l/ha uz dodatak okvašivača.

"Važno je napomenuti kako Lumax ima najviši stupanj selektivnosti, bez zastoja u rastu usjeva kukuruza, gubitka boje, polijeganja i slično", rekao je ovaj stručnjak.

On je, istaknuto je, za kukuruz uvjerljivo najsigurniji herbicid. Odlično suzbija tvrdokorne korove kao što su abutilon, ambrozija, loboda, dikica i druge jednogodišnje korove. Djelovat će na korove preko lista i preko tla te izraženim produljenim djelovanjem spriječiti naknadni ponik.

Ranija i sigurnija borba s korovima 

Syngenta je postavila i pokus na kukuruzu koji je posijan 29. travnja na površini gdje je predkultura bila šećerna repa. U jesen je zaorano kod osnovne gnojidbe MAP 90 kg, Kalij 250 i Urea 90kg. U sjetvi u proljeće još je gnojeno s Ureom 100 kg i s 15-15-15 125 kilograma po hektaru. U pokusu su hibridi SY Carioca, SY Solandri, SYAndromeda, SY Infinite i SY Minerva, a Lumax® je korišten u dozi 3,33 litre po jednom hektaru 10. svibnja. Calaris®400SC i Nicogan 40 OD, 21. svibnja su dodani u dozi od 1,5 i 0,75 litre po hektaru na jednom dijelu pokusa, a u fazi četvrtog do šestog lista 20. svibnja doziran je na drugom dijelu pokusa Elumis i Banvel, a na trećem dijelu posijanih hibrida kukuruza zaštita je obavljena s kombinacijom Elumis + Peak.

Otpornost pšenice nikad nije bila bitnija jer je sve manje zaštitinih sredstava 

Kada su u pitanju ječmovi, ova je tvrtka, pokus postavila 20. listopada prošle godine na parceli gdje je prethodno bio bob. Posijane su sorte SY Dakoota, Jallon i SY Dooblin. U osnovnoj predsjetevnoj gnojidbi zaorali su 200 kilograma po hektaru kalijeve soli i 100 kg/haMAP. Prva prihrana sa 170 kilograma KAN-a po hektaru je obavljena 25 .veljače, dok je druga išla 9. travnja, ali sa 155 kilograma KAN-a. Zaštita od korova je obavljena sredstvima Filon 80 EC u dozi od tri litre po hektaru i Lector Deltom sa 75 mililitara po hektaru.

I ona je, naglasili su, obavljena 15. prosinca kao i kod pšenice, iz istog razloga ranije i sigurnije borbe s korovima. Ječam je imao dvije zaštite od bolesti. Prva je bila 29. ožujka kombinacija Elatus Era + Moddus (1,0 + 0,6 l/ha), a druga zaštira Amistar Era (0.5 + 0,5 l/ha) 28. travnja.


Fotoprilog


Tagovi

Syngenta Centralni dan polja Sorte Siniša Papaik Branko Glavaš Pero Barišić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner