Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalihe kukuruza
  • 28.09.2022. 15:00

Svjetske zalihe kukuruza na najnižoj razini

Suša, oluje i vjetrovi su smanjili prinose kukuruza. Izdvojena su novčana sredstva za ublažavanje globalne nestašice hrane

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 1.244
  • 105
  • 0

Prema podacima koji su prikupljeni od strane Međunarodnog vijeća za žitarice (IGC), do kraja žetvene godine 2022/23 svjetske zalihe kukuruza bit će dovoljne za samo 80 dana potrošnje. To je 28 posto manje u odnosu na prije pet godina i najniža razina od 2010/11 sezone, objavio je Reuters.

Komentiraju da bi to bilo manje zaliha nego 2012., kada je posljednja globalna prehrambena kriza potaknula nerede.

30 milijardi dolara pomoći

Za ublažavanje nestašice hrane Svjetska banka je izdvojila 30 milijardi dolara pomoći, a američki predsjednik Joe Biden je najavio 3 mlrd.$ dodatnih sredstava za borbu protiv globalne prehrambene nesigurnosti. 

Posebnu brigu izaziva situacija u Africi. Naime, prema podacima Ujedinjenih nacija pola milijuna djece u Somaliji se suočava s najvećom glađu u ovom stoljeću. Rog Afrike je zahvatila suša, a od nje su stradali i drugi dijelovi svijeta. Prinosi proizvođača su niski.

Ništa proizvođačima nije išlo na ruku (Foto: M.C.Celić)

80 posto manje uroda

S druge strane svijeta, uzgajivač kukuruza iz Južne Dakote Mark Gross očekuje da će ove jeseni na pojedinim poljima ubrati samo 20 bušela po akeru (samo 1,27 t/ha, op.a) što je za 80 posto manje od tamošnjeg prošlogodišnjeg prosjeka.

Ondje je proljeće bilo vrlo suho, a zatim su uslijedile dvije oluje s udarima vjetra od 160km/h. Sve ukazuje da će godina biti krizna kao 2012. kada su zabilježeni minimalni prinosi.

Na globalnom nivou zalihe svih požnjevenih žitarica će dostići osmogodišnji minimum na kraju sezone, priopćio je IGC. Na oskudne zalihe djeluju klimatske promjene i rastuća globalna potražnja za stokom koja se hrani kukuruzom.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Kukuruz Zalihe kukuruza Svjetske zalihe IGC Nestašica hrane


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od europskog poljoprivrednika svakim se danom traži sve više. Od prilagodbe novim okolišnim očekivanjima zelenih politika, preko adaptacije na navike potrošača nove generacije do preživljavanja tržišnih turbulencija nastalih na valu rata u... Više [+]