Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz u Hrvata
  • 06.04.2024. 12:00

Sve što ste htjeli znati o kukuruzu u Hrvata (a niste se usudili pitati)

Pred vama je kratak presjek o proizvodnji, razvoju i trženju poljoprivredne kulture broj jedan u Hrvatskoj.

Foto: M. Pavlović/D. Rukovanjski
  • 3.521
  • 200
  • 1

Poljoprivredna kultura broj jedan u Hrvata je kukuruz, a pred vama je kratki presjek o njegovoj proizvodnji, razvoju i trženju. 

Između ostalog, unatoč različitostima u nacionalnim evidencijama kalkulira se da ga domaći poljoprivrednici uzgajaju na oko 300 tisuća hektara površine. Tako je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku 2022. ostvarena proizvodnja ove žitarice na površini od 271 tisuće hektara, čemu valja još nadodati i 29 tisuća hektara namijenjenih silaži. 

Podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nešto su drugačijeg podrijetla i kažu da ga je lani sijalo 67.988 korisnika sustava potpora i to na 287.513 hektara oranica. 

Znači, svaki četvrti hektar upisan u Arkod zasijan je kukuruzom odnosno čini 25 posto od ukupnih poljoprivrednih površina.

Više o ovoj žitarici, pa i ono što se niste usudili pitati, kako kaže poznata uzrečica - pogledajte u video prilogu ispod teksta.

(SU)FINANCIRANO SREDSTVIMA EUROPSKE UNIJE, EUROPSKI POLJOPRIVREDNI FOND ZA RURALNI RAZVOJ, EUROPA ULAŽE U RURALNA PODRUČJA, Mjera Tehnička pomoć - Podmjera 20.2. "Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom"


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Kukuruz Sve o kukuruzu Proizvodnja u Hrvatskoj Poljoprivredna kultura Kultura broj 1


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner