Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 26.02.2015. 21:40

Sve oči uprte u nebo iznad Rusije

Ruska proizvodnja pšenice ovisi o vremenskim uvjetima više nego ikad. Možemo li očekivati ukidanje izvozne kontrole? Hoće li EU ove godine biti glavni izvor pšenice? Hoće li urod soje biti rekordan, a cijene niske? Saznajte u nastavku.

Foto: depositphotos.com
  • 1.614
  • 235
  • 0

Usjevi su u većem dijelu EU bili zdravi za vrijeme ove blage zime, i s dovoljno vlage u tlu, većina kultura u dobrom stanju ide u proljeće. Međutim, prema predviđanjima Ministarstva poljoprivrede, prinosi ruskih ozimih usjeva pšenice mogli bi pasti i za 40 %.

Predviđa se prinos od 28-30Mt, za razliku od 2014. kada je bio 48Mt. Procjena se temelji na lošem stanju oko 3,6 milijuna hektara ozimih usjeva. Stoga će proljetno vrijeme biti presudno za uspjeh ili neuspjeh razvoja ruskih usjeva.

Sve oči uprte su u nebo iznad Rusije, što će imati velik utjecaj na tržište, posebno ako rublja ostane slaba, što podržava izvoznu konkurentnost. Ruska Vlada muku muči i s inflacijom cijena domaće hrane. Dalo bi se pretpostaviti da će do žetve 2015., biti uklonjene i ruske izvozne kontrole.

EU u 2015. ključni izvor svjetske pšenice

Na tržištu je i dalje monotono, jer se trguje s prilično niskim količinama žita. Britanskim budućnosnicama pšenice se i dalje trguje u uskom rasponu. Budućnosnice europske pšenice nastavljaju pozitivna tržišna kretanja, slijedeći one američke.

Egipat je izdao natječaj za kupnju isključivo američke pšenice, no sve ponude su odbijene zbog visoke cijene. Tako je Egipat pribavio ipak EU pšenicu, i to po mnogo konkurentnijoj cijeni, što samo potvrđuje činjenicu da je Europa ove godine ključni izvor pšenice - ali po pravoj cijeni.

Projekcije pokazuju da je u SAD-u zasijano manje pšenice nego što je to prognozirano. Međutim, očekuju se veći prinosi nego 2014. koja je bila obilježena sušnim uvjetima.

Na tržištu uljarica kupuje se - vrijeme

Zastoj između kupaca i trgovaca na tržištu uljarica. Ono što se čeka je potvrda količine južnoameričkih usjeva pod sojom, dok se u ožujku čeka vrhunac berbe u Brazilu. Uz očekivanje rekordnih prinosa i nižih cijena, kupci zasad kupuju vrijeme. Inozemna potražnja za sojom i dalje je visoka, no kako se bliži žetva južnoameričke soje, došlo je do sezonskog usporavanja potražnje.

Izvozne obveze američkog sojinog brašna bile su prije dva tjedna više za 67 %. I domaća, i američka potražnja za sojom ipak je soju održalo na tržišno dobroj poziciji.

Suhi tjedan za trgovanje budućnosnicama

Budućnosnice pšenice i uljane repice dosegnule su svoju najnižu tjednu razinu još od početka 2015. godine. Više se trgovalo pariškim budućnosnicama uljane repice nego britanskim budućnosnicama pšenice. Dok se tako trguje manjim količinama, cijene poprimaju sve šire raspone, jer i kupci i trgovci čekaju kretanje cijena u bilo kojem smjeru i dosta je oklijevanja.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Tržište uljarica Uljana repica Pšenica Procjene Budućnosnice Američka pšenica Južnoamerička soja Prinosi Cijene


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.