Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 15.12.2017. 13:30

Suzbijte pjegavost lucerne i djeteline

Pjegavost lišća lucerne i crvene djeteline uzrokuju masovno sušenje lišća i njegovo opadanje.

Foto: Bigstockphoto/Lukas Beno
  • 550
  • 26
  • 0

Pjegavost lišća lucerne i crvene djeteline uzrokuju parazitarne gljive Pseidopeziza medicaginis i P.trifolii. Rasprostranjene su u svijetu i mogu učiniti značajne štete, posebno ako su proljeće i ljeto kišoviti.

Tada dolazi do masovnog sušenja lišća i njegovog opadanja. Stabla su ogoljena i dobiva se sijeno lošije kvalitete. Ako mlade biljke obole, one mogu u potpunosti izumrijeti.

Simptomi pjegavosti lucerne i crvene djeteline

Na lišću se javljaju sitne, okrugle pjege, koje su u početku žućkaste boje, a potom dobivaju tamniju boju, da bi na kraju postale gotovo potpune crne.

"Broj pjega na jednom listu može biti jako veliki, tako da se međusobno spajaju, u kom slučaju čitava liska ili njen veći dio biva zahvaćen.Tkivo unutar pjega nekrotira, suši se i listovi opadaju. U sredini pjega, obično s lica, zapažaju se crna okrugla tjelašca, koje predstavljaju apotecije parazita. Na lucerni pjegavost se javlja i na lisnim peteljkama i stablu. Na stablu pjege su izduženijeg oblika i s glatkim obodom", objašnjava dipl.ing. Siniša Nedeljković.

Suzbijanje pjegavosti lucerne i crvene djeteline

Vlaga utječe na razvoj i širenje bolesti, pa se preporučuje sjetva u redove. Na taj način se pojačava strujanje zraka i smanjuje vlažnost zraka u usjevu. Primijetite li jaču zarazu, potrebno je da se, prije nego što se lišće osuši i opadne, izvrši kosidba.

Kemijske mjere se koriste prvenstveno u proizvodnji sjemenskih usjeva, primjenom fungicida na bazi cineba, bakar hidroksida, bakar oksiklorida, propineba i tako dalje.

Foto: Bigstockphoto/Lukas Beno


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Istra i #zemljacrvenica