Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korov
  • 09.04.2014. 07:08

Suzbijanje korova u kukuruzu nakon nicanja

Osnovno i korektivno suzbijanje korova ima prednosti i mana, a na svakom je proizvođaču odluka o izboru herbicida, vremenu i načinu suzbijanja korova

  • 1.576
  • 95
  • 0

Suzbijanje korova nakon nicanja ima određenih prednosti jer imamo mogućnost biranja herbicida na osnovi vrste korova koji nam se nalazi u njivi (ne prskamo napamet).

Problemi pri suzbijanju korova u kukuruzu mogu se javiti u slučaju obilnije kiše. Kiša može spriječiti ulazak stroja na parcelu u vrijeme prskanja, a time bi propustili pravi trenutak prskanja korova (oni bi prešli u otporniju fazu). Postoji i opasnost prerastanja kukuruza u fazu kada je osjetljiv na herbicide.

Druga mogućnost koja je danas itekako aktualna, je ta da smo nakon sjetve imali jedan duži vremenski period bez oborina i možemo očekivati da će nam se određeni korovi "probiti" van.

U svakom slučaju i osnovno i korektivno suzbijanje korova ima prednosti i mana, a na svakom je proizvođaču odluka o izboru herbicida, vremenu i načinu suzbijanja korova.

Ponuda herbicida je velika, a svaki od njih suzbija određeni broj najvažnijih korova, stoga je jako važno poznavati korovsku floru na našim njivama da bismo se mogli opredjeliti za najučinkovitiju zaštitu usjeva.

Nakon što kukuruz preraste fazu 3 lista, tada možemo primjenjivati herbicide koji djeluju samo preko lista korova, ovdje Chromos Agro nudi zaista široku paletu pripravaka.

U uvjetima gdje nam je moguća naknadna pojava višegodišnjih rizomskih korova kao što je slak i osjak, mogu se vrlo uspješno i jeftino suzbiti herbicidom Deherban A Extra u količini 1-1,2 l/ha ali do faze 4 lista kukuruza. Ovdje je potrebno napomenuti da se vodi računa o fazi primjene jer se radi o tzv. hormonskom pripravku koji djeluje na hormon rasta i ako kukuruz pređe fazu primjene može izazvati oštećenja na usjevu koja se mogu prepoznati kao sindrom "pijanog kukuruza", odnosno može izazvati polegnuća usjeva.

Kolo 480 S 0,5 - 0,7 lit/ha primjenjuje se poslije nicanja, kada kukuruz razvije 3-5 listova. Kolo je herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova u kukuruzu i na strništima. Djelatna tvar se nakon ulaska u biljku jako dobro kreće i uzlaznim i silaznim tokovima te se vrlo brzo raspoređuje u točke rasta kako u nadzemnim tako i u podzemnim dijelovima što omogućava i djelovanje na podzemne organe višegodišnjih korova.

Cambio 2 - 2,5 lit/ha u fazi dva do pet listova kukuruza. Cambio uspješno suzbija jednogodišnje širokolisne korove u kukuruzu djelujući preko lista i tla. To mu osigurava dugotrajno djelovanje. Kombinacija dvije djelatne tvari (bentazon i dicamba) koje se nalaze u pripravku daje nam sigurnost i djelotvornost u suzbijanju najvažnijih širokolisnih korova uz visoku selektivnost na kukuruz. Osim najvažnijih jednogodišnjih korova, vrlo efikasno suzbija i otporne višegodišnje korove poput osjaka, divljeg pelina, ladoleža i dr.

Vega 1 - 1,5 lit/ha tretiranjem kada je usjev u fazi 3-7 listova, a iznikli korovi u optimalnom stadiju razvoja, predstavlja kombinaciju dobro poznatih i provjerenih herbicida Starane 250 i Logo 300 u savršeno balansiranom odnosu, čime možemo kontrolirati sve najznačajnije i najotpornije širokolisne korove u našim proizvodnim uvjetima.

Nicosh (nikosulfuron) 1,0 lit/ha u fazi kada je kukuruz od dva do sedam listova. Nicosh je provjereni herbicid kojim se uspješno suzbijaju jednogodišnje trave u kukuruzu (muhari, sirak iz sjemena, proso i dr.) kao i izrazito otporne višegodišnje trave (sirak iz rizoma, pirika). Nicosh možemo primijeniti jednokratno u punoj dozi ili pak što je u našim proizvodnim uvjetima češće razdvojeno, dvokratno, zbog produženog nicanja korova.

Logo 300 EC 0,2 - 0,33 l/ha koristimo ga u suzbijanju širokolisnih korova iz porodice glavočika (pelinolisne ambrozije, osjaka, kamilice, samoniklog suncokreta...)

Starane 250 EC 0,8 l/ha - Za suzbijanje izrazito otpornih širokolisnih korova u kukuruzu nakon nicanja (kupina, dvornik, broćika...)

Osim pojedinačnog suzbijanja korova (ovisno o vrsti korova i njegovoj otpornosti), imamo i mogućnost i tzv. Ciljne zaštite, znači bez zemljišnih herbicida. Takav pristup preporučamo u sušnim uvjetima, odnosno ako poslje sjetve i nicanja nemamo dovoljno vlage koja je neophodna za aktivaciju zemljišnih herbicida ili pak ako je nekvalitetna predsjetvena priprema. Upravo za takve uvjete proizvodnje Chromos Agro preporuča sljedeće kombinacije herbicida:

Deherban A Extra + Nicosh + Dash (1-1,2 l/ha + 1,0 l/ha + 0,3 lit/ha). Koristi se za suzbijanje SVIH širokolisnih i uskolisnih korova nakon nicanja kukuruza ali ne poslije 4-5 listova kukuruza.

  • Kolo + Nicosh + Dash (0,5-0,7 lit/ha + 1,0 lit/ha + 0,3 lit/ha)
  • Cambio + Nicosh + Dash ( 2-2,5 l/ha + 1,0 l/ha + 0,3 lit/ha)

Za suzbijanje svih širokolisnih i uskolisnih korova nakon nicanja kukuruza, također se može primjenjivati do faze 7 listova kukuruza. Kombinacijom ova dva herbicida dobivamo optimalni sistem zaštite kukuruza. Uz visoku selektivnost postigli smo sigurno i djelotvorno ciljano suzbijanje svih korova u kukuruzu.

"Upotrebljavajte sredstva za zaštitu bilja sigurno. Prije uporabe uvijek pročitajte etiketu i informacije o sredstvu."


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Korov Kukuruz Kiša Suša Flora Usjev List Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce