Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 30.04.2015. 09:00
  • Međimurska

Suzbijanje bolesti ozimog ječma

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 411
  • 4
  • 0

Sredinom zadnje dekade ožujka, proizvođače ozimog ječma smo obavještavali o optimalnim uvjetima za razvoj i prvim pojavama biljnih bolesti (Pyrenophora, Rynchosporium). Tijekom proteklih dana usjevi ozimog ječma su klasali, a zdravstveno stanje vršnog lišća i klasja je vrlo važno za konačnu količinu i kvalitetu uroda.

Za razliku od protekle sezone, kada smo tijekom mjeseca travnja bilježili gotovo dvostruko veću količinu oborina od očekivanih prosjeka, ove smo sezone u travnju izmjerili samo 15,2 mm (lokalitet Trnovčak u zapadnom dijelu Međimurske županije) do 34,2 mm (lokalitet Belica u središnjem dijelu županije). To su puno manje količine oborina od mnogogodišnjih prosjeka, a površinski su slojevi zemljišta vrlo suhi zbog većeg broja vjetrovitih dana!

Zbog iznad prosječno vlažnih i toplih uvjeta tijekom listopada i studenog 2014. godine, na ozimom ječmu je već krajem jeseni u središnjem dijelu županije, zabilježena zaraza mrežastom (Pyrenophora terres) i sivom pjegavosti (Rynchosporium secalis). Prema iskustvima iz prakse, što se bolesti žitarica javljaju u jačoj mjeri pri mlađim razvojnim stadijima kulture, utjecaj na gubitak prinosa je veći. Stoga smo krajem ožujka preporučili primijeniti kasno-zimsko suzbijanje bolesti u usjevima ozimog ječma i pšenice. Ipak, meteorološki uvjeti tijekom ovoga mjesec nisu bili naročito povoljni za sekundarni razvoj bolesti ječma, a naročito, ako je obavljena preporučena mjera zaštite! Daljnji razvoj bolesti ovisi o količinama i rasporedu oborina tijekom svibnja. Meteorolozi u prvim danima slijedećega mjeseca najavljuju mogućost novih količina oborina. Stoga obavještavamo proizvođače ozimog ječma, koji još nisu suzbijali uzročnike biljnih bolesti, da pregledaju zdravstveno stanje usjeva i primijene neki od dopuštenih i dovoljno djelotvornih fungicida (vidi Tablicu 1.). Naročito to vrijedi za usjeve koji se uzgajaju sjetvom sjemena iz vlastite reprodukcije ili na poljima zasijanim tzv. "farmerskim sjemenom".

Tablica 1. Neki pripravci dopušteni u Republici Hrvatskoj za suzbijanje najvažnijih bolesti ozimog ječma (Pyrenophora, Rynchosporium):

Djelatna tvar

Pripravak

Primjena (lit./ha)

azoksistrobin

Amistar 250 SC

0,5-0,8

azoksistrobin & ciprokonazol

Amistar Extra

0,6-0,8

azoksistrobin & klortalonil

Amistar Opti

2,5

epoksikonazol & metiltiofanat

Duett Ultra

0,4-0,6

epoksikonazol & fenpropimorf

Opus Team

1,5

epoksikonazol & krezoksim-metil

Controlan

0,8-1,0

flutriafol

Impact 25 SC,

Pointer

0,5

1,0

flutriafol & karbendazim

Impact C*

1,2

metkonazol

Caramba SL

1,2-1,5

tebukonazol

Folicur EW 250, Foliar 250

0,5-1,5

tebukonazol & protiokonazol

Prosaro 250 EC

0,75-1,0

tebukonazol & spiroksamin & triadimenol

Falcon 460 EC

0,6

trifloksistrobin & ciprokonazol

Sphere 535 SC

0,35

prokloraz

Mirage 45 EC, Zamir EC

1,0

piraklostrobin & epoksikonazol

Opera SE

1,25

tiofanat-metil

Topsin 500 SC

1,4

*Dozvola za Impact C je prestala važili, a krajnji rok za primjenu zaliha je 01.06.2015.

Na manjim je površinama moguće koristiti pripravak Falcon EC u količini 1 dcl/500 čhv.

Iskustva iz ranijih sezona pokazuju da vlažni meteorološki uvjeti tijekom mjeseca svibnja omogućuju snažniju epifitociju bolesti lista, vlati i klasa ozimog ječma, pa na netretiranim parcelama očekujemo gubitak uroda od 35 do 60 ili čak i više posto. Moguće je istovremeno sa zaštitom usjeva ječma od gljivičnih bolesti, koristiti i vodotopiva folijarna gnojiva za završnu prihranu preko lista, vlati i klasja usjeva.

Utrošite 350 do 400 litara škropiva po hektaru. Navedeni pripravci imaju najčešće propisanu karencu u žitaricama od 35 do 42 dana.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Ozimi ječam Klasanje Vršni list Trnovčak Belica Međimurska županija Mrežasta i siva pjegavost Pyrenophora terres Rynchosporium secalis Farmersko sjeme Amistral Extra Opus Team Impact C Topsin Falcon E


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.