Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Kanadi
  • 01.09.2021. 18:00

Suša u Kanadi: Prinosi pšenice lošiji za 35, a uljane repice za 24 posto u odnosu na lani

Zbog suše kanadski ratari imaju najniže prinose pšenice u posljednjih 14, a uljane repice devet godina.

Foto: Bigstock/smart.art
  • 330
  • 53
  • 0

Kanada je jedna od vodećih svjetskih zemalja kada su u pitanju proizvodnja i izvoz pšenice i uljane repice. No, zbog suše se suočava s najnižim prinosom ove žitarice u zadnjih 14 te uljarice u posljednjih devet godina, prenosi reuters izvješće koje je objavila kanadska vlada.

Suho tlo i rekordno visoke temperature u zapadnom pojasu te sjevernoameričke zemlje naglo su smanjile prinose na poljoprivrednim gospodarstvima. Također, suša je natjerala mlinare i pekare da plate više za jaru pšenicu dok su cijene uljane repice dosegle rekordne vrijednosti. Na kanadskom tržištu ICE tona ove uljarice košta 583,59 eura.

Nadalje, statistički podaci ove zemlje u prvom ovogodišnjem izvješću o biljnoj proizvodnji procijenili su žetvu pšenice na 22,9 milijuna tona, što je 35 posto manje u odnosu na prošlu godinu i nešto više od ranijih trgovinskih očekivanja kojima se previdjelo 22,6 mil. tona.

Uljana repica je dosegla proizvodnju od 14,7 milijuna tona, što je 24 posto manje u odnosu na lani. No, također je veća od ranijih očekivanja kojima je previđeno 14,1 milijun tona.

"Mislim da su kupci u cijelom svijetu već napravili velike promjene", kazao je Brian Voth, predsjednik savjetodavne službe IntelliFARM istaknuvši da mora doći do racionalizacije.

Uvoznici uljane repice mogli bi umjesto kanadske uvoziti ukrajinsku, australsku i onu iz zapadne Europe. "Američki mlinovi za proizvodnju brašna koji ovise o kanadskoj pšenici možda će biti primorani uvesti i onu iz drugih zemalja", napomenuo je Voth.

Pojasnio je da prinosi jesu mali, ali ne toliko koliko su neki očekivali dodavši da su neki od njegovih poljoprivrednika u Manitobi imali bolje prinose nego što su mislili da će biti.

Prema podacima statističkog servisa Tridge, Kanada je najveći izvoznik pšenice, a vrijednost izvoza u 2020. godini iznosila je 7,2 milijarde američkih dolara. U odnosu na godinu ranije, izvoz je rastao za više od 16 posto, a u petogodišnjem razdoblju za 3,5 posto. 

Daleko prednjači i kada je riječ o uljanoj repici. Prošle je godine izvezla te uljarice u vrijednosti od 4,7 milijardi američkih dolara, što je povećanje od 46 posto u odnosu na godinu ranije, a u petogodišnjem razdoblju 21 posto. 


Tagovi

Suša Kanada Prinos pšenice Prinos uljane repice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024