Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva kukuruza
  • 02.10.2016. 07:30

Suša smanjila prinose kukuruza u Rumunjskoj

Zbog dugoročne suše u pojedinim dijelovima Rumunjske ovosezonski prinosi kukuruza, u toj zemlji bit će manji, ali i dalje mnogo bolji od prošlogodišnjih.

Foto: bigstockphoto.com, rasica
  • 2.367
  • 275
  • 0

S obzirom na dugoročnu sušu u južnim i jugoistočnim dijelovima Rumunjske, tijekom ljeta, agencija UkrAgroConsult snizila je procjenu prosječnih prinosa kukuruza, u toj zemlji, u sezoni 2016/17. Ipak, rezultat ovogodišnje procjene bolji je od prošlogodišnjeg zbog dovoljnih količina padalina u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima Rumunjske. To će djelomično kompenzirati gubitke u ključnim rumunjskim proizvodnim regijama.

Procjena ovogodišnjeg roda kukuruza smanjena je za 850 tisuća Mt, u odnosu na prethodnu prognozu, koja je i dalje viša od rezultata ostvarenog, u sezoni 2015/16, od 8,1 milijuna Mt, ali daleko iza rekordnog roda u sezoni 2014/15. Zbog slabijeg roda kukuruza, kako prognozira UkrAgroConsult, Rumunjska će također u sezoni 2016/17, ostvariti mnogo manji izvoz te žitarice.

Foto: bigstockphoto.com, rasica


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Suša Prinos Kukuruz


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]