• Vremenske neprilike
  • 24.08.2014. 08:10

Suncokretu presudila vlaga?

Ratari zbog prevelikih količina oborina strahuju za usjeve suncokreta, nitko se ne usuđuje prognozirati visinu prinosa.

Foto: depositphotos.com
  • 695
  • 90
  • 0

Kišno i vlažno vrijeme koje je obilježilo ovu godinu nije išlo na ruku ratarima, osim onima koji su na svojim oranicama zasijali kukuruz. Nakon problema sa pšenicom koju su zahvatile brojne bolesti, ratari su sada zabrinuti i za usjeve suncokreta.

Nove količine kiše ovih dana tako bi mogle donijeti i nove probleme. Od njih bi najviše mogli stradati usjevi na kojima su već zabilježene bolesti, a na nekima je tuča već ranije uzrokovala određene štete. Velike količine vlage već su uzrokovale preveliku bujnost usjeva, a glave suncokreta su od težine počele padati pa bi im ove dodatne količine kiše mogle presuditi.

Ove se godine ne očekuju posebno visoki urodi suncokreta

Procjenjuje se da je suncokret ove godine zasijan na površinama od 30-ak tisuća hektara, no visinu uroda još je nezahvalno prognozirati s obzirom na nepredvidive vremenske uvjete. Dodatan problem svakako će imati oni koji nisu bili u mogućnosti, zbog nedostatka financijskih sredstava, primijeniti potrebnu agrotehniku.

Zbog toga kod nekih postoji i bojazan da će se ponoviti situacija od prije sedam godina kada su usjevi suncokreta pretpjeli goleme štete uzrokovane prekomjernim količinama oborina. Ipak, ima i onih koji su ove godine ranije zasijali suncokret te primijenili potrebnu agrotehniku pa sada očekuju i nešto bolje prinose. Žetva bi trebala početi u kolovozu ili početkom rujna.

Prošle je godine proizvodnja suncokreta povećana za 43 % i iznosila je 129 tisuća tona. Suncokret je bio zasijan na 39 tisuća hektara, prinos mu je bio 3,3 tone po hektaru što je povećanje u odnosu na 2012. godinu, kada je prinos po hektaru iznosio 2,7 tona. Dodatna količina kiše mogla bi naškoditi i usjevima soje, a šećernoj repi, iako za sada dobro izgleda, ipak nedostaje sunca.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Pročitaj više »

Tagovi

Suncokret Soja Šećerna repa Kiša Padaline Agrotehnika Prinosi Bolesti Žetva Bujnost usjeva Štete Vlaga Vremenski uvjeti Urod suncokreta

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sunčanice i ja pozdravljamo sve agroklubovce.