Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kemijska analiza tla
  • 24.08.2015. 08:35

Sufinancirat će se analize tla!

Ove će se godine projekt kemijske analize tla obavljati na području četiri općine i dva grada Međimurske županije. Time će se utvrditi razina hranjivih elemenata tla te kemijsko-fizikalno-biološka svojstva važna za ishranu bilja.

Foto: Međimurska županija
  • 732
  • 111
  • 0

Jedno od važnijih načela poljoprivredne proizvodnje je ostvarenje visokog i kvalitetnog prinosa svake poljoprivredne kulture. Da bi se to postiglo, potrebno je napraviti analizu tla bez koje nije moguće pravilno provesti gnojidbu i ostvariti očekivani prinos.

U Međimurskoj županiji svjesni su kako se subvencioniranjem kemijskih analiza tla i preporuka gnojidbe, potiče poljoprivredne proizvođače na korištenje ove usluge i racionalizaciju proizvodnje, uz konkurentnost na domaćem i stranom tržištu pa je prošle godine pokrenut projekt Kontrola plodnosti tla na području Međimurske županije.

"Nakon što su se u prvoj godini u provođenje uključile dvije općine i to Belica i Donji Kraljevec sa 460 uzoraka, ove godine ukupno su sporazume o provedbi projekta na svom području potpisale četiri općine i to Belica, Štrigova, Mala Subotica i Nedelišće te gradovi Mursko Središće i Prelog", kazao je župan Matija Posavec. Kontrolu će obavljati tvrtka Agrokontrola d.o.o. iz Zagreba, pod čijom se ingerencijom projekt i provodi.

Analiza tla preduvjet je pravilne gnojidbe!

Sufinanciranje analize

Ove će godine Međimurska županija sufinancirati 698 uzoraka, iz kojih će se utvrditi razina hranjivih elemenata u uzorku tla, njezina kemijsko-fizikalno-biološka svojstva važna za ishranu bilja, odnosno njegovo zdravlje, a što bi trebalo pomoći ostvarenju visokih i kvalitetnih prinosa.

"Ono što nas posebno veseli je da su prošlogodišnji korisnici počeli primjenjivati na terenu ono sto im je rečeno, dakle, postignut je željeni efekt, jer se nije stalo samo na analizi i papiru. Uz to, ovim smo projektom povećali kvalitetu hrane proizvedene na poljoprivrednim površinama u Međimurskoj županiji", istaknuo je župan Posavec.

Baza podataka za stanje tla

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 250 tisuća kuna. S 40% novca, sufinancirat će ga županija te s isto toliko općine i gradovi, dok će 20% platiti krajnji korisnici. Kako je naglašeno, dodane vrijednosti koje će se ostvariti ovim projektom su i smanjenje zagađenja voda i tla, uzrokovanih intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, a bazom podataka, koja će se ustrojiti, omogućiti će se uvid u stanje tla, od općina i gradova do ministarstva, kako bi se mogle donositi daljnje smjernice za primarnu proizvodnju hrane na međimurskom području. Cijena kontrole uzorka iznosi 356,25 kn. Županija i općine odnosno gradovi, sudjeluju sa po 142,50 kn, dok 71,25, kn plaćaju poljoprivrednici.

Foto: Međimurska županija


Tagovi

Mursko Središće Međimurska županija Analiza tla Prelog Belica Štrigova Mala Subotica Preporuka gnojidbe Nedelišće Matija Posavec Agrokontrola d.o.o. Zagreba Ishrana bilja Hranjivi elementi Sufinanciranje Baza podataka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.