Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 23.06.2019. 07:30

Stručnjaci predviđaju smanjenje svjetske proizvodnje suncokreta

Prema riječima stručnjaka USDA, svjetska proizvodnja suncokreta u 2019/20 godini bit će smanjena na 50,95 milijuna tona u odnosu na rekordnih 51,47 milijuna tona u prošlogodišnjoj sezoni. Naročito će Ukrajina smanjiti proizvodnju sa 15 na 14,8 milijuna tona dok će Rusija smanjiti sa 12,71 na 12,5 milijuna tona.

Foto: Depositphoto/AlexKosev
  • 1.091
  • 136
  • 0

Prema riječima stručnjaka USDA (United States Department of Agriculture), svjetska proizvodnja suncokreta u 2019/20 godini bit će smanjena na 50,95 milijuna tona u odnosu na rekordnih 51,47 milijuna tona u prošlogodišnjoj sezoni. Naročito će Ukrajina smanjiti proizvodnju s 15 na 14,8 milijuna tona, Rusija će s 12,71 na 12,5 milijuna tona, Turska sa 1,8 na 1,55 milijuna tona.

Istovremeno svjetska proizvodnja suncokretove sačme povećat će se s 21,13 na 21,34 milijuna tona i suncokretovog ulja, s 19,69 na 19,9 milijuna tona. Stručnjaci predviđaju da će Ukrajina smanjiti proizvodnju određenih proizvoda, a Rusija će povećati. Trendovi svjetskog uvoza suncokretovog sjemena povećali su se na 2,29 milijuna tona, a suncokretovog ulja na 8,84 milijuna tona.

Glavni uvoznici ovih proizvoda ostat će i dalje Turska i EU. Ukrajina je u usporedbi s prošlom godinom povećala zasijane površine suncokreta s 5,7 na 5,8 milijuna hektara. U Rusiji je posijano 8,1 milijuna hektara ili 104,5% planiranih površina u odnosu na prošlogodišnjih 7,8 milijuna hektara. Dobro stanje posijanog suncokreta u Rusiji i Ukrajini daje nadu za rekordnu žetvu u novoj sezoni.

U četiri regije Ukrajine počela žetva za 2019. godinu

Od 18. lipnja, poljoprivredni proizvođači iz regija Mykolaiv, Odesa, Kherson i Dnipropetrovsk započeli su sa žetvom ranih usjeva na površini od 45,5 tisuća hektara, priopćava Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine.

Prema izvještaju, požnjeveno je 128,7 tisuća tona žitarica, s prinosom od 2,83 tona po hektaru. Prvi rezultati žetve su sljedeći - na površini od dvije tisuće hektara, skinuto je sedam tisuća tona ozime pšenice s prinosom od 3.03 t/ha i 117 tisuća tona ozimog ječma na površini od 40 tisuća hektara s prinosom od 2,92 t/ha.

Prema statistici, posijane su žitarice (uključujući kukuruz) i mahunarke na površini od 7,2 milijuna hektara u svim kategorijama poljoprivrednih gospodarstava za 2019. godinu, uključujući rane proljetne žitarice, koje su posijane na površini od 2,2 milijuna hektara, kukuruz je posijan na 4,8 milijuna hektara, heljda na 56 tisuća hektara, proso na 65 tisuća hektara. Požnjevene su četiri tisuće tona graška na tri tisuće hektara, s prinosom od 1,49 t/ha.

Sjetva šećerne repe bila je na površini od 222 tisuće hektara. Suncokret je posijan na površini od 5,8 milijuna hektara. Sjetva soje obavljena je na površini od 1,6 milijuna hektara. Kao što je ranije priopćeno, poljoprivredni proizvođači iz Zaporizhia regije završili su sjetvu proljetnih usjeva i krajem lipnja pripremaju se za početak žetve ranih žitarica, mahunarki i industrijskog bilja.

Sjetva kukuruza nastavlja se po planu

Planovi za sjetvu kukuruza već su premašeni za 3%, a posijane površine narasle su za 4,9% u odnosu na prethodnu godinu, piše UkrAgroConsult. Sjetva heljde manja je za 43,9% od prošle godine. Planirana sjetva prosa već je premašena za 11%, s daljnjim trendom rasta posijanih površina za 50% u odnosu na prošlu godinu. Površina suncokreta veća je za jedan posto u odnosu na predviđenu i iznosi 44.300 hektara. Sjetva suncokreta manja je za 0,4% od prošlogodišnje. Sjetva soje je za 8,9% manja od prošle godine.

Uljana repica u Ukrajini povećana za 62 posto

Površine uljane repice u Ukrajini povećale su se u 2018/19., na 1,3 milijuna hektara, što je za trećinu više od prošlogodišnjih prosjeka i predstavljaju rekordni parametar u proteklih devet godina. Tijekom prethodne dvije godine, uljana repica u Ukrajini povećana je za 62 posto s 0,8 milijuna hektara u 2017. na 1,3 milijuna hektara u 2019. godini. "Tijekom ovoga perioda, prosječan prinos uljane repice u Ukrajini također je narastao s 2,5 tona po hektaru na 2,76 tona po hektaru", navodi se u priopćenju.

Lideri prinosa prošle godine bili su regije Volin, Khmelnitski, Ternopil, Rivne i Vinitsia, gdje su poljoprivredni proizvođači u prosjeku požnjeli više od tri tone po hektaru. Povećanje površina uljane repice bilježi se već treću godinu zaredom jer je danas ova biljka najskuplja među glavnim uljaricama u Ukrajini.

Dobra profitabilnost i velika potražnja od strane izvoznika i prerađivača stimuliraju poljoprivrednike da prošire sjetvu. U priopćenju se također navodi da domaći poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom uljane repice, tradicionalno prodaju uljarice u prvim mjesecima nakon žetve. U 2018, ukrajinske tvrtke izvezle su 89,7% ukupne žetve uljane repice. To omogućava Ukrajini da drži 4% udjela na svjetskom tržištu repice i sedmo mjesto među svjetskim proizvođačima. Stručnjaci USDA predviđaju rast izvoza repice u narednoj sezoni, 2019/20 (kolovoz-rujan) na 3,5 milijuna tona, što je za jedan milijun tona više od prošle sezone, piše Black Sea Grain.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Zasijane površine suncokreta Žetva ranih usjeva Proizvodnja suncokretove sačme USDA Lideri prinosa Svjetsko tržište uljarica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.