Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljarice i žitarice
  • 14.04.2023. 15:00

Strmoglav pad cijene uljane repice - kako stoje žitarice?

Cijena joj je pala ispod granice od 450 eura za tonu, a slaba je i potražnja za repičinim uljem. Bilježi se i pad cijene pšenice

Foto: Depositphotos/hiv360
  • 5.397
  • 316
  • 0

Sredina ovog tjedna je donijela pad cijena pšenice, a smanjenje se nastavilo i u četvrtak kada je za tonu trebalo izdvojiti 248,25 eura za svibanjske ugovore na pariškom MATIF-u. Puno je razloga tome.

Europa gubi tržište Maroka?

Jedan od njih je jačanje eura, ali utjecaj ima i ignoriranje kritika koje dolaze iz Rusije na račun dogovora o žitaricama. Također, razlog je i obustavljanje inspekcije ukrajinskih brodova zbog čega dolazi do zastoja na Bosforu. Ondje oko 40 brodova čeka inspekcijski pregled.

Treba napomenuti i da je jučer objavljeno kako Rusija neće produžiti crnomorski sporazum uz posredovanje UN-a nakon 18. svibnja osim ako Zapad ne ukloni niz prepreka izvozu njihovih žitarica i gnojiva. 

U silosima do 500.000 tona domaće pšenice koju nitko neće - ratari poslali apel

Do 9. travnja Europska unija je izvezla 23,83 milijuna tona pšenice, što je za 1,75 mil. t više nego u istom periodu prošle godine. Analitičari smatraju da bi mogla izgubiti dio kolača na tržištu Maroka. Ova država je najveći uvoznik te žitarice iz Unije sa 3,65 mil. t, ali je promijenila svoje propise o njezinom uvozu, prvenstveno u korist crnomorske, bolje reći ruske pšenice.

Najviše pala cijena uljane repice

U četvrtak je cijena kukuruza bila 241,25 eura/t. Do sada je u EU već uvezeno 11,7 milijuna tona. Povećan je uvoz iz Ukrajine za 54 posto u odnosu na sezonu 2021/22. godinu. Trenutno iznosi 21,74 mil. t.

Cijena uljane repice ima strmoglav pad ispod granice od 450 eura te je iznosila 439,50 eura/t. Istovremeno je potražnja za repičinim uljem slaba. USDA očekuje porast zaliha na europskom tržištu.

Cijene hrane i dalje u padu - razlog su tri proizvoda

Vrijednosti ulja su pale na svjetskom tržištu. U Čikagu je sojino bilo najjeftinije od 24. ožujka, a na Malezijskoj burzi je pala cijena palminog za skoro tri posto.

Manja potražnja iz Kine

Na čikaškom CBoT-u rastu cijene za pšenicu i soju. Za pšenicu je porasla i za tonu je trebalo izdvojiti 227,13 eura. Blagi rast je ostvario kukuruz koji je koštao 234,94 eura/t, kao i soja koja je koštala 502,84 eura/t.

Na cijenu kukuruza utječe manja potražnja iz Kine, kao i smanjenje prognoze za usjeve kukuruza i soje u Argentini.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijen kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice Cijene žitarica Pad cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]