Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 08.04.2023. 18:00

Cijene hrane i dalje u padu - razlog su tri proizvoda

Ovo je dvanaesti uzastopni mjesečni pad od dostizanja vrhunca prije godinu dana. Ipak je kod nekih proizvoda došlo do rasta

Foto: Depositphotos/davidmartyn
  • 3.136
  • 208
  • 0

Referentni indeks međunarodnih cijena prehrambenih proizvoda nastavlja padati, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

On je u ožujku 2023. u prosjeku bio 2,1 posto manji u odnosu na veljaču, što predstavlja dvanaesti uzastopni mjesečni pad od dostizanja vrhunca prije godinu dana. Predvođen je padom indeksa cijena žitarica, biljnog ulja i mliječnih proizvoda, dok su povećani indeksi šećera i mesa. U odnosu na ožujak 2022., pad je za 20,5 posto.

Najviše pale cijene pšenice

Indeks cijena žitarica je imao najveći silazni trend u prošlom mjesecu - bio je manji za 5,6 posto u odnosu na veljaču i 18,6 posto u odnosu na prije godinu dana. Najveći pad su imale međunarodne cijene pšenice, za 7,1 posto, potaknute velikim svjetskim zalihama, jakom konkurencijom među izvoznicima i obnavljanjem crnomorskog ugovora. Niže su i one za kukuruz, i to za 4,6 posto, ječma za 6,7 i sirka za 5,7 posto.

Biljno ulje i mliječni proizvodi

U ožujku je bio i niži indeks cijena biljnog ulja za tri posto u odnosu na veljaču i čak 47,7 posto u odnosu na 2022. Najviše su pale za sojino, repičino i suncokretovo ulje, više nego što su nadoknađene višim svjetskim cijenama palminog. One su se, naime, nakon ovakvog trenda tri uzastopna mjeseca oporavile prošloga.

Mliječni proizvodi su u ožujku imali indeks cijena manji za 0,8 posto u odnosu na veljaču i 10,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj pad je uzrokovan nižim cijenama sira i mlijeka u prahu, dok su one za maslac porasle. Pad se bilježi i kod sira, ali i mlijeka u prahu i to deveti mjesec zaredom zbog slabe potražnje i sezonskog rasta proizvodnje sirovine u zapadnoj Europi.  

Svinjetina i šećer bilježe blagi pad

Za 0,9 posto su bile manje cijene mesa u ožujku, odnosno 6,3 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. Blagi rast je zabilježen za govedinu i svinjetinu. Za svinjetinom je povećana potražnja prije Uskrsa. Deveti mjesec za redom pada indeks za meso peradi, a niži je i za ovčetinu. 

Indeks cijena šećera je u ožujku bio za 1,5 posto više i to je drugi mjesec rasta te je dostigao najviši nivo od listopada 2016. Rast je uglavnom rezultat zabrinutosti zbog niže globalne dostupnosti šećera u sezoni 2022/23. Očekuje se manja proizvodnja u Indiji, Tajlandu i Kini, ali i dobri prinosi šećerne trske u Brazilu što ograničava daljnji rast vrijednosti. 


Tagovi

FAO indeks cijena Cijene prehrambenih proizvoda Cijena hrane Cijena pšenice Cijena mlijeka Cijena ulja Cijene u ožujku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]