Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 15.02.2019. 18:00

Što donosi program potpore za proizvođače šećerne repe?

Pad cijena šećera na europskom tržištu za sobom povlači i pad interesa proizvođača za sjetvu šećerne repe.

Foto: Depositphoto/jovanrajic
  • 549
  • 45
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje koje možete pronaći na poveznici. 

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine

Kako objašnjavaju, cilj Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine je zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe i smanjiti negativni trend u sektoru šećera u Republici Hrvatskoj. Osim zadržavanja proizvodnje šećerne repe i opstojnosti industrije šećera, proizvodnja šećerne repe je važna i zbog plodoreda i održavanja plodnosti poljoprivrednog zemljišta. Korisnici potpore su proizvođači šećerne repe koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, podnijeli su zahtjev i ostvaruju pravo na proizvodno vezanu potporu za šećernu repu.

Između ostalog, program navodi kako je ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska ušla u sustav proizvodnih ograničenja u sektoru šećera prema kojemu je Europska komisija dodijelila Republici Hrvatskoj nacionalnu proizvodnu kvotu za proizvodnju šećera, a paralelno s tim započinje i trend smanjenja površina zasijanih šećernom repom. Međutim, sustav proizvodnih ograničenja u sektoru šećera bio je u primjeni do 1. listopada 2017. godine, ali se trend smanjenja površina zasijanih šećernom repom nastavio da bi u 2018./2019. tržišnoj godini proizvodnja šećera iz šećerne repe dosegnula najniže brojke.

Glavni razlog tomu je pad cijena šećera na europskom tržištu zbog neograničene proizvodnje, što je ujedno dovelo do narušavanja tržišta i nestabilnosti u sektoru. Ovo za sobom povlači i pad interesa proizvođača za sjetvu šećerne repe, na što uvelike utječu i manje cijene koje mogu ponuditi domaće šećerane, pa se proizvođači okreću proizvodnji manje zahtjevnih kultura.

Savjetovanje je otvoreno do: 2.3.2019.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Šećerna repa Potpora Program potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).