Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poslije žetve
  • 16.07.2019. 09:00

Što činiti na polju nakon žetve pšenice?

Žetva pšenice završava, a što sada? Paliti strnište nikako!

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 4.468
  • 290
  • 0

Ovogodišnja žetva pšenice je na samom kraju, nezadovoljstvo cijenom je tu, a što na polju činiti nakon žetve, savjetuje profesor ratarstva dr.sc. Miroslav Malešević.

Prva stvar koju, kako je rekao,poslije skidanja pšenice odmah treba učiniti je ljuštenje ili tanjuranje parcele, čime se postiže prekid gubitka vode koja se nalazi u zemljištu. Time se čuvaju i nove količine padalina koje će doći u narednom periodu. "To može stvoriti dragocjene zalihe koje će dobro doći za sjetvu uljane repice ili nekog drugog usjeva. Također, tom mjerom će se dijelom suzbiti i korovi kojih je ove sezone, zbog obilnih padalina, bilo previše, te će se ovim mjerama poboljšati uvjeti za jesensku sjetvu, te proljetnu njegu usjeva," kaže dr.sc. Malešević.

Obavezna kontrola zemljišta

Naš sugovornik upozorava da neki ratari zanemaruju kontrolu plodnosti zemljišta, a da se na nju mora obratiti pažnja. Prilika da se to učini je, između ostalih, upravo nakon žetve pšenice, ako to do sada nisu obavili.

Zašto je važna analiza tla? Koji laboratoriji i po kojoj cijeni rade taj posao?

"Trebaju se uzeti uzorci zemljišta i poslati na analizu. Kontrole zemljišta nisu skupe, dijelom su subvencionirane. Kada rezultati stignu, dobiva se jasna slika o tome koja hranjiva i u kojoj količini treba unositi u zemljište. Odavno je poznato da na mnogim parcelama nedostaje fosfora, ali treba novca da bi se dugoročno investiralo u kvalitetu zemljišta. No, u svakom slučaju ima prostora da se poboljša tehnologija obrade zemlje, čime bi se smanjila ovisnost o klimatskim faktorima," smatra naš sugovornik.

Tko ne skuplja slamu, treba unijeti ureu

Naravno, kada je u pitanju spaljivanje žetvenih ostataka, dr.sc. Malešević ne ostavlja bilo kakvu dilemu: "To ni u kojem slučaju. Tko ne skuplja slamu, ne balira je i ne nosi već ona ostaje na parceli, treba unijeti ureu, oko 100 kilograma po hektaru, kako bi se ta slama brže razgradila i na taj način postala dio organske tvari zemljišta."

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj, a možeš ostati i bez poticaja!

S druge strane, time se kako kaže povećava i vodni kapacitet zemljišta, samim tim i njegova plodnost. "Iskreno, ne vjerujem da bilo koji iole ozbiljan ratar na ovim prostorima i dalje pribjegava spaljivanju strništa. Pa netko to i dalje radi na jesen s kukuruzovinom, ali iskreno se nadam da je kod ogromne većine sazrela svijest da se na taj način smanjuje plodnost zemljišta jer se uništavaju korisni mikroorganizmi," rekao je dr.sc. Malešević.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Žetva pšenice Pšenica Tanjuranje parcele Sorte pšenice Miroslav Malešević


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Dušan je poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cijena napretka".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]