Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupne cijene
  • 05.07.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Gundinci

Stjepan Knežević: Očekivali smo otkupnu cijenu pšenice preko 2,5 kn za kilogram

Zadnja dva, tri tjedna pred samu žetvu kao da je netko namjerno srušio tu cijenu, razočaran je ratar Stjepan Knežević iz Gundinaca.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 6.775
  • 953
  • 1

Traktori sa pšenicom stižu na gospodarstvo obitelji Knežević u Gundincima. Kako mehanizacija tako i silos rade punom parom. Pri kraju je žetva 30-ak hektara, a ova obitelj obrađuje ih 100-tinjak.

"Prinosi su ove godine dobri kao i kvaliteta na našem području. Pet do 10 posto niži su nego lani, a kod nas se kreću od 7 do 8 t/ha", kazao je ratar Stjepan Knežević ekipi Slavonskobrodske televizije.

Kako dodaje, kiša je ove godine u njihovom kraju pala u pravi čas što se odrazilo na prinose. "Suša će se više odraziti na kulture koje će se brati i vršiti na jesen", napomenuo je.

Naime, jako sunce pred kraj lipnja i na početku srpnja izvuklo je vlagu, a s proteinom i hektolitrom su zadovoljni. Rezultat je to i kvalitetne pripreme i prihrane koja je unatoč teškoj situaciji provedena u jesen.

"Umanjili smo malo gnojidbu. Više smo išli s onom ciljanom i folijarnom koja je jeftinija. Pogotovo mi koji nismo kupili gnojivo dok je cijena bila niža", dodao je Knežević.

Razočarani otkupnom cijenom

Cijene trenutno ne divljaju, no ono što bi moglo biti puno bolje je otkupna cijena žitarica. Do prije mjesec pričalo se o onim ekstremnim pa i povijesnim. Sada je situacija ipak drugačija.

"Zadnja dva, tri tjedna pred samu žetvu kao da je netko namjerno srušio tu cijenu", razočaran je ovaj ratar. Kako kaže, očekivali su najmanje 2,5 kn pa do 3 kn za kilogram. Međutim, ona je pala na 2 do 2,20 kn.

Hladan tuš za ratare - cijena pšenice 2,1 kunu za kilogram?

Upravo je ona trebala biti temelj za nadolazeću sjetvu. U vremenu poskupljenja svih parametara u proizvodnji cijena je trebala biti ta koja bi pokrila barem dio troškova te tako proizvodnju učinila rentabilnom.

Mnoge je strah što ih čeka na jesen. "Ljudi će manje ulagati, sjeme će sigurno biti skuplje, gnojivo je već otišlo gore. Neizvjesno je sve", zaključio je Knežević.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:

 


Tagovi

Žetva Otkupna cijena Ratari Stjepan Knežević


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]