Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 03.07.2017. 14:00

Stiže pravilnik o klasama u otkupu roda pšenice 2017.

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede najavio je u Županji donošenje Pravilnika o parametrima kvalitete pšenice!

  • 6.609
  • 329
  • 0

Govoreći sudionicima manifestacije Žetva i vršidba u prošlosti Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede najavio je u Županji donošenje Pravilnika o parametrima kvalitete pšenice. Koseći žito na starinski način dobro je zasukao rukave i pokazao da ima snage boriti se sa pšenicom čija je žetva u Hrvatskoj započela, a time i otkup.

"Sad vam najavljujem da ministar za koji dan donosi Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama u otkupu roda pšenice 2017. nakon što na dva zadnja sastanka Stručnog savjeta za analizu proizvodnje i prerade žitarica i uljarica koje je Ministarstvo poljoprivrede sazvalo 12. 5. i 19.6. nije postignut dogovor o izmjeni Kodeksa. No, ministar donosi pravilnik, uvodi se premium klasa, te četiri klase, bez stočne pšenice. I dalje postoji mogućnost zajedničkog dogovora između proizvođača i otkupljivača, kao sto je to slučaj i u susjednim zemljama koje imaju slične pravilnike", rekao je Majdak.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Tugomir Majdak Ministarstvo poljoprivrede Ministar Pšenica Otkup Parametri


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.