Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kotacija cijena
  • 17.08.2022. 10:20

Srpski ratari prosvjedom izborili 4,7 kuna za kg suncokreta. Znate li kolika je cijena kod nas?

Provjerili smo stanje otkupnih cijena glavnih žitarica i uljarica kod nas i susjeda.

Foto: Maja Celing Celić
  • 14.064
  • 735
  • 2

Nakon osam dana prosvjeda diljem zemlje, srpski su ratari izborili cijenu suncokreta od 73 dinara po kg. Preračunato u našu valutu, riječ je o 4,67 kn ili čak 0,77 kn više nego li je otkupna cijena na našem tržištu. 

Naime, prema zadnje objavljenim kotacijama cijena tvrtke Žito, od 9. kolovoza, suncokret vlage 9%, primjesa 2 i ulja 44 posto, planiran za isporuku kolovoz/rujan/listopad, kupuju se za 3,90 kn/kg. 

Pšenica je i dalje na istoj razini, od dvije do 2,2 kn/kg, ječam je na 1,80 kn/kg, uljana repica 4,60, a kukuruz na dvije kune za isporuku rujan/listopad/studeni 2022. Onaj prošlogodišnji je "na upit".  

Glavna krušarica se inače u susjednoj Srbiji trži za 2,30 kn/kg (36 dinara bez PDV-a), a u BiH za 2,46 kn (0,64 KM).

Kukuruz (stari rod) je u Srbiji na 2,17 kn po kilogramu, a dok je kod nas cijena soje "na upit", kod njih je 5,15 kn/kg. 

Vrijedi doduše, što naglašavaju i kolege iz navedenih zemalja, uzeti u obzir da, jer je Hrvatska članica Europske unije, naši poljoprivrednici ostvaruje značajnije potpore od susjeda. No, brojke su takve, a što kažu svjetske burze provjerite na Baze podataka > Tržište

Grafički prikaz ispod odnosi se na cijenu suncokreta na ukrajinskom tržištu. 


Tagovi

Otkupne cijene Žitarice Uljarice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo