Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratari na nogama
  • 17.06.2022. 11:50

Srbijanski ratari: Cijena pšenice najmanje 3,20 kuna, a ministra poljoprivrede smijeniti

Kad već nije podnio ostavku, treba biti smijenjen, poručili su za tamošnjeg resornog ministra nazivajući vrh države "štetočinskim režimom".

Foto: Aleksandar Jovanović
  • 3.486
  • 405
  • 0

Nakon što su u utorak članovi Udruženje poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca i drugi proizvođači iz Braničevskog okruga u susjednoj Srbiji prosvjedovali na ulicama ovog grada, u zahtjevima za višom cijenom pšenice, pridružila im se jučer Udruga "Pančevački Ratari", asocijacija "Agrarni forum" iz Pančeva i "Građanska neposlušnost" iz Dolova. 

Uz podršku prosvjedu, traže od nadležnih da ih prime na razgovor i konačno počnu tretirati pšenicu kao osnovni prehrambeni proizvod od strateškog značaja za državu i stanovništvo što podrazumijeva određivanje svake proizvodne godine zaštitne/zajamčene otkupne cijene za državne robne rezerve - 10 posto roda.

"Otkupna cijena pšenice ovogodišnjeg roda mora biti najmanje 50 dinara kilogram (3,21 kunu, op.a.) jer su imputi porasli za 20 - 300 posto i time znatno poskupjeli proizvodne troškove", stoji u njihovu priopćenju. 

Kažu i da se država koja je sama prihvatila ići u pravcu europskih integracija, mora ponašati kao članice Europske unije i osloboditi tržište, odnosno ukinuti zabranu izvoza žitarica naročito sad pred samu žetvu.

"Pogotovo jer su nam puna skladišta i ambari pšenice i kukuruza, a samo što nisu kombajni počeli žeti novi ovogodišnji rod", upozorili su. 

Srpski ratari prosvjeduju zbog cijene pšenice, na ulicama gotovo 300 traktora

Naglašavaju i da u cilju konkurentnosti njihovih poljoprivrednika s europskim farmerima, država mora vratiti osnovne poticaje, subvencije po hektaru (kao u EU) u iznosu od 200 eura, jer se ovako više ne može izdržati.

Traže smjenu ministra poljoprivrede 

U svom priopćenju još ističu da "ovaj štetočinski režim, koji zastupa državu sada ima priliku za osiguranje Državnih robnih rezervi otkupiti najmanje 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda, odnosno 10 posto roda pšenice", s obzirom da predviđaju da će ovogodišnji rod biti oko dva milijuna tona. 

"Budući da je ovu lekciju vrh naše države propustio na predavanjima, možda i zato što imamo nestručnog ministra poljoprivrede koji čak nema ni vlastiti Savjet, kao njegovi prethodnici, i nema nikakvu komunikaciju s udrugama i asocijacijama poljoprivrednika - proizvođača, a ne raznoraznih trgovaca i 'mutivoda' koji se lažno predstavljaju", navode i smatraju da ovakav čovjek "ne bi smio u budućnosti voditi našu poljoprivredu i treba biti smijenjen kad već nije podnio ostavku nakon brojnih javno izrečenih laži i prevara koje su naveli u proglasu 2018 godine".


Tagovi

Ratari Subvencije po hektaru Ministar poljoprivrede Zabrana izvoza Robne rezerve Cijene pšenice


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...