Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ICL
  • 14.08.2018. 12:00

Spriječite stres od suše folijarnim gnojivima

Uvjeti u kojima su ograničeni unosi vode automatski utječu i na smanjeni unos hranjivih tvari, a folijarna je primjena vrlo učinkovit pristup kojim biljkama omogućavamo dostupnost hranjivih tvari.

Foto: Pixabay/saint1533
  • 1.630
  • 110
  • 0

Stres od suše jedan je od glavnih abiotskih stresova koji drastično utječu na proizvodnju usjeva diljem svijeta te izloženost takvom stresu predstavlja ozbiljne izazove za opstanak biljaka, budući da utječe na njihov rast i smanjuje prinos.

Biljke su usvojile određene mehanizme kako bi odgovorile na različite stresne situacije u okolišu. Održavanje turgora akumulacijom osmoprotektanta smanjuje brzinu transpiracije i zatvaranja puči, te pomaže minimalizirati drastične učinke stresa od suše. Uvjeti u kojima su ograničeni unosi vode automatski utječu i na smanjeni unos hranjivih tvari, a folijarna je primjena vrlo učinkovit pristup kojim biljkama omogućavamo dostupnost hranjivih tvari.

Tvrtka ICL Specialty Fertilizers preporuča primjenu folijarnih NPK gnojiva koja značajno pridonose poboljšanju kroz povećanje biomase biljaka, posebno ističući Agroleaf Power High K.

Fosfor potiče rast korijenovog sustava - važno ga je folijarno primijeniti

Hranjive tvari, koje su biljkama omogućene folijarnom primjenom, biljke uzimaju kroz puči lista i hidrofilnih pora unutar epiderme. Pad u koncentraciji hranjivih tvari može biti objašnjen činjenicom da u uvjetima ograničenog pristupa vodi razina difuzije i maseni protok hranjivih tvari od vegetacijskog vrha prema korijenu postaje spor zbog zamjene vode zrakom u porama tla, što dovodi do manje dostupnosti hranjivih tvari biljkama.

dc
Folijarna primjena NPK gnojiva pomaže povećanju tolerancije na stresne uvjete uzrokovane sušom (foto: Pixabay/stux)

Koeficijent difuzije fosfora u tlu je vrlo nizak, pa je i zona korijenskog sustava iscrpljena, te biljke nisu u mogućnosti apsorbirati fosfor. Iz tog je razloga iznimno važno koristiti fosfor folijarnom primjenom. Pod uvjetima ograničenog pristupa vodi, fosfor potiče rast korijenovog sustava, a kalij utječe na njegovu visinu i dužinu. Velika zbijenost korijena igra ključnu ulogu u dobivanju vode iz dubljih slojeva tla, te dublje korijenje smanjuje gubitak vode u tlu. Poticanje korijenskog rasta može povećati unos vode i hranjivih tvari biljkama.

Kalij ima značajnu ulogu u otvaranju i zatvaranju puči

Folijarna primjena NPK gnojiva pomaže povećanju tolerancije na stresne uvjete uzrokovane sušom, održavajući stanje vode u biljkama osmotskom prilagodbom. Povećanjem koncentracije kalija u lišću, smanjuje se vodeni potencijal biljke održavanjem turgorskog tlaka u suncokretu. U sušnim uvjetima, folijarnom primjenom dušika povećava se brzina fotosinteze u raznim biljkama, primjerice kukuruzu i pšenici. Poznato je da dušik povećava broj i veličinu ćelija, te povećava učinkovitost fotosinteze u listovima. Smanjenje brzine fotosinteze može biti i posljedica zatvaranja puči, što lišću ograničava upijanje ugljika.

edc
Folijarnom primjenom dušika povećava se brzina fotosinteze u raznim biljkama, primjerice kukuruzu i pšenici (foto: Pixabay/xtberlin)

Dokazano je kako kalij ima značajnu ulogu u otvaranju i zatvaranju puči koje kontroliraju kretanje CO2 u biljku i vode u zrak. U sušnim uvjetima, primjena kalija poboljšala je brzinu fotosinteze, transpiracije i koncentraciju CO2 u batatu.

Fosfor, pri umjerenom manjku vode, povećava učinkovitost iskorištavanja vode u pšenici. Poticajni učinci fosfora na rast biljaka u stresnim situacijama pripisuju se povećanju učinkovitosti fosfora, vodljivosti puči i učinkovitosti korištenja vode. 

Iz tog razloga, NPK folijarna gnojiva poboljšavaju učinak biljke u sušnim periodima. 

Za više informacija o gnojivima obratite se tvrtki ICL Specialty Fertilizers na kontakt ispod članka. Za kupovinu gnojiva obratite se distributerima za RH:

Cipro d.o.o. - Lepajci 4a, Lepajci, tel. 049/382-000
Euro-brod d.o.o. - Gospodarska 3, Donji Stupnik, tel. 01/6387-551
Fragaria d.o.o. - V Ravnice 2, Zagreb, tel. 01/2339-729
Karlić d.o.o. - Ul. Nikole Tesle 117, Đakovo, tel. 031/821-402
Poljoposavec d.o.o. - Dunjkovec, M. Gupca 5a, Nedelišće, 040/829-368


Tagovi

ICL Prinos Suša Stres Gnojivo Folijarna gnojiva Kalij Dušik Fosfor NPK


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]