Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 04.06.2015. 13:20

Španjolskoj prijeko potrebna kiša!

Dok je većina europskih usjeva u dobrom stanju, neke dijelove Španjolske i Italije potresa suša

Foto: depositphotos.com
  • 574
  • 77
  • 0

Zimski usjevi za sada su i više nego u dobrom stanju i to na razini cijele Europske unije, a zabrinutost ne postoji niti oko jarih kultivara. U usporedbi s podatcima iz travnja, zahvaljujući dobrim vremenskim uvjetima, prognoze o prinosu nešto su veće kod pšenice (+0.03t/ha) i ječma (+0.04t/ha).

Ipak, dok su u većini glavnih europskih izvoznika žitarica usjevi u dobrom stanju, neke dijelove Španjolske i Italije potresa izrazito sušno razdoblje, navedena su područja imala mnogo manje oborina nego što se prosječno očekuje u ovome dijelu godine. Kako zimski usjevi nastavljaju s razvojem, bit će potrebna značajnija kiša u narednom razdoblju, kako Španjolska i Italija ne bi pretrpjele veće štete u urodu žitarica.

Ukoliko do kiše ne dođe, Španjolska će morati značajno povećati količine koje uvozi, a kroz povijest najčešće je žitarice uvozila iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Američki usjevi u odličnom stanju

Najveći utjecaj na kretanja na svjetskom tržištu žitarica imalo je loše i vlažno vrijeme koje je vladalo diljem SAD-a, stvarajući prijetnju zimskim usjevima pšenice. Unatoč bojazni, vlaga nije značajnije utjecala na usjeve te je 24. svibnja ocijenjeno da se 45% usjeva nalazi u dobrom ili odličnom stanju.

Ipak, budući da se ova ocjena Američkog ministarstva poljoprivrede odnosio se na količinu prinosa, a ne i na kvalitetu pa pitanje kvalitete ovogodišnjih prinosa žitarica ostaje otvoreno.

Očito je da će pitanje količine i kvalitete ovogodišnjih prinosa žitarica na globalnoj razini i dalje ostati nepoznato, a samim time i očekivanih cijena.

Foto: depositphotos.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Svjetsko tržište žitarica Europska unija Sjedinjene Američke Države Španjolska Italija Žitarice Pšenica Ječam Prognoze prinosa


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!