Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Solarno navodnjavanje
  • 06.05.2014. 15:26

Solarno navodnjavanje provedeno u praksu

Osječko-baranjska županija od danas je prva u zemlji u kojoj se koristi sustav solarnog navodnjavanja poljoprivrednih površina

  • 1.478
  • 69
  • 0

Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po iskorištavanju novih tehnologija obnovljivih izvora energije i prva u zemlji u kojoj se koristi sustav solarnog navodnjavanja poljoprivrednih površina. Ovdje je izgrađen prvi fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije na tlu, prva bioplinska elektrana te prva elektrana na biomasu u Hrvatskoj.

Tvrtka Solarni projekti iz Osijeka pokrenula je pilot projekt kojim se solarnim panelima snage 2,5 kW iz bunara dubokog 46 metara može pumpati 100 m3 vode dnevno za navodnjavanje te prošlog tjedna pustila u pogon prvi sustav solarnog navodnjavanja u Hrvatskoj.

Sustav solarnog navodnjavanja

Ovaj proizvod projektiran je na način da svoju primjenu može pronaći u uzgoju svih kultura, od povrtlarskih, voćarskih, ratarskih te šumarskih.

Može se koristiti i za napajanje stoke u intenzivnom uzgoju, ali i za napajanje divljih životinja u šumskim prostranstvima gdje je to do sada bilo gotovo nemoguće odraditi, ribnjačarstvu za prepumpavanje bazena i nizu drugih primjena, a u ovoj primjeni koristiti će se za uzgoj drveta paulovnije.

Prednosti solarnog sustava za navodnjavanje

Tim inženjera koji je sudjelovao u razvoju ovog proizvoda realizirao ga je na način da gotovo rješenje bude široko primjenjivo i svakome dostupno, modularno, nadogradivo, prenosivo i pouzdano.

Prednosti solarnog sustava za navodnjavanje su značajne:

  • sustav u potpunosti eliminira potrebu za dodatnim izvorima energije u navodnjavanju
  • energetski je vrlo učinkovit, produktivan i dugotrajan
  • sustav je u potpunosti ekološki prihvatljiv

Posebnost sustava je brzo vrijeme postavljanja i minimalni utjecaj na zemlju zbog postavljanja vijčanih temelja koji ne zahtjevaju betoniranje te iznimno jednostavna prenosivost na drugu lokaciju u slučaju potrebe.

Budući da se radi o neovisnom, off-grid sustavu, za njegovu instalaciju nije potrebna silina dokumenata koje je potrebno pribaviti prilikom izgradnje fotonaponske eletkrane koja se spaja na elektroenergetsku mrežu.

"Vrijednost toga sustava je negdje oko 5 do 6 tisuća eura, a ovisno o specifičnim tehničkim parametrima. Ovim se projektom dodatno približavamo uspješnom razvoju hrvatskog zelenog gospodarstva.", istaknuo je Marino Franinović, suvlasnik tvrtke Solarni projekti i zamjenik predsjednika Saveza za energetiku Hrvatske prilikom puštanja u pogon prvog solarnog navodnjavanja u Hrvatskoj.

Osječko-baranjska županija iznimno je aktivna u promociji obnovljivih izvora energije s posebnim naglaskom na solarne elektrane, a ovom je projektu solarnog navodnjavanja 2012. godine dodijelila i Županijsku nagradu za inovaciju.

Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić

"U uvjetima gdje imamo područja bogata vodom, poput Slavonije, solarnim izvorom energije dobivamo gotovo besplatno navodnjavanje ogromnih površina zemljišta.", istaknuo je prigodom svečanog otvaranja postrojenja Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

Na ovom projektu iskorišteno je i znanje Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Osijeku čiji su studenti i bivši studenti idejni tvorci solarnog navodnjavanja.

"Osječko-baranjska županija odnosno bivši studenti Elektrotehničkog fakulteta čije je ovo djelo, u tvrtkama su 2011. godine prvi napravili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije na tlu. Isti ti stručnjaci danas su predstavili samostalni fotonaponski sustav za navodnjavanje.", istaknuo je Srete Nikolovski s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Iako se radi o pilot-projektu, ovakav sustav navodnjavanja od danas je komercijalno dostupan i svim potencijalnim korisnicima. U tvrtci ističu kako se sustav može ugraditi za dva dana te kako investicija postaje isplativa, u usporedbi sa standardnim sustavnima navodnjavanja, za 5 do 6 godina.

Glavne tehničke karakteristike WATER-SYS-OS-a:

  • sustav za autonomno navodnjavanje poljoprivrednih površina
  • ENBEKON fotonaponski moduli 10×250 [W]
  • snaga fotonaponskog sustava 2,5 [kWp]

LORENTZ pumpni set PS1800 C-SJ87:

  • snaga pumpnog seta 1,8 [kW]
  • dubina bunara 46 [m]
  • podzemni nivo vode 10 [m]
  • dnevni protok crpljenja 100 [m3]

Tko je tvrtka Solarni projekti?

Solarni projekti d.o.o. je brend i tvrtka specijalizirana za razvoj projekata u domeni obnovljivih izvora energije. Iza respektabilnog imena stoje hrvatski eksperti koji konkuriraju vodećim međunarodnim korporacijama u ovom segmentu gospodarstva. Upravo oni svojim znanjem, iskustvom te primjenom novih tehnologija žele vratiti Hrvatskoj epitet regionalnog industrijskog lidera.

Solarni projekti koriste pumpe Lorentz i njihov su partner u Hrvatskoj. Koristeći isključivo najkvalitetniju i najpouzdaniju tehnologiju koju svijet i tržište danas poznaje, tvrtka je izgradila i spojila na distributivnu mrežu najveći broj fotonaponskih elektrana u Hrvatskoj.

Za sve dodatne informacije o ovoj temi se obratite s povjerenjem:

Solarni projekti d.o.o.
Stjepana Radića 29, HR-31000 Osijek
Telefon / Fax: +385(0)31 327 018
Email: uprava@solarniprojekti.hr
www.solarniprojekti.hr


Fotoprilog


Tagovi

Sustav za solarno navodnjavanje Marino Franinović Solarni projekti Obnovljivi izvori energije Bioplinska elektrana Solarni paneli Elektroenergetska mreža Županijska nagrada za inovaciju Savez za energetiku Hrvatske Lorentz Srete Nikolovski

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.