Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 09.07.2015. 14:00
  • Bjelovarsko-bilogorska

Soju napada koprivina grinja

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 99
  • 7
  • 0

Upozoravamo poljoprivredne proizvođače koji imaju usjeve soje, da je primjećena pojava štetnika koprivina grinja. Napadnuti listovi, puni su sitnih točkica koje se spajaju, pa list izgleda prošarano i mramorirano. Koprivinu grinju nalazimo na naličju lista, vrlo je sitna i teško uočljiva bez povećala. Ovaj štetnik obično s jedne biljke prelazi na susjednu, te tako nastaju žarišta. Visoke temperature pogoduju brzom razvoju i u takvim uvjetima, ovaj štetnik može imati i više od deset generacija.

U Republici Hrvatskoj nema registriranih sredstava za zaštitu soje protiv koprivine grinje.

Primjećena je i pojava peronospore soje, vidljiva u obliku žutih klorotičnih pjega na licu lišća. Ekonomski je isplativo zaštitu provoditi samo u sjemenskoj soji. U Republici Hrvatskoj za to su registrirani fungicidi Neoram WG i Galben M.

Sredstva upotrijebite prema uputi proizvođača, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su ovdje.

Akcije sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Bjelovarsko-bilogorske županije provode se prema slijedećem rasporedu:

10. srpnja 2015., u Dežanovcu, kod tvrtke Sima-agro d.o.o., Donji Sređani 47, od 08:00 do 10:00 sati, 23. srpnja 2015., u Šandrovcu, na parkiralištu kod općine, Bjelovarska 6, od 08:00 do 11:00 sati i 27. srpnja 2015., u Velikom Grđevcu, na sajmištu, početak Bjelovarske ulice, od 08:00 do 11:00 sati. Detalje o potrebnoj dokumentaciji pročitajte ovdje.

Vesna Bradić, dipl.inž.agr.
vesna.bradic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Soja Koprivina grinja Peronospora Sjemenska soja Vesna Bradić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.