AgroKlub.com

\

Ratarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Ratarstvo » Soja obećava, cijene uljane repice padaju

Soja obećava, cijene uljane repice padaju

Svjetsko tržište uljarica

Soja obećava, cijene uljane repice padaju

Datum: 15.02.2017. 13:30 |

4

Kategorija:

Ratarstvo

Budućnosnice repice zatvorene su na $2/t niže, a slijede ju i druge cijene uljarica, vođene sojom koja obećava.

Prpšlog tjedna nije bilo iznenađenja na tržištu uljarica. Nastavlja se igra strpljenja i očekuju se vijesti o južnoameričkim usjevima soje.

Dosad, sve ide prema planu za odličnu žetvu u Brazilu, što će dodati pritisak na ionako već teško tržište soje. To se odražava i na cijene uljane repice koje padaju.

Smanjenje proizvodnje uljane repice u EU

Strategie Grains predviđa smanjenje EU proizvodnje uljane repice u sezoni 2017/18 od 0.5Mt do 21.56Mt zbog iznimno hladnog vremena. Oštećenja usjeva u istočnoj Europi je glavni uzrok loše procjene, a usjevi u Mađarskoj i Bugarskoj posebno očekuju pogoršanje.

Žetva soje u Brazilu napreduje

Žetva soje u Brazilu napreduje brže nego prošle godine. U području koje je karakteristično za uzgoj, Mato Grosso, barem 31% usjeva je požnjeveno (14% u ovo vrijeme prošle godine). Informa Economics povećava prognozu za proizvodnju brazilske soje u sezoni 2016/17 za 1.5Mt do 106.5Mt.

Argentinska soja u dobrom stanju

Prema Buenos Aires Grain Exchange (BAGE) sjetva soje u Argentini je završena. BAGE je izvijestio o konačnom području od 19.2Mha, što je za 5% niže nego prošle godine. Unatoč ranijoj zabrinutosti za vremenske prilike, 80% prvih usjeva soje i 76% drugog usjeva soje su u dobrom stanju.

BAGE procjenjuje proizvodnju soje u Argentini 2016/17 na 53.5Mt. Iako je to niže za 2.5Mt nego prošle godine, više je od rekordne proizvodnje SAD-a i Brazila.

Kanadske zalihe pšenice premašuju očekivanja

Statistike pokazuju da su kanadske zalihe pšenice na 25.03Mt, preko 800Kt iznad prosječnih očekivanja. To je povećanje od 16.8% naspram prošle godine i odrazit će se na globalne prilike.

Kanada je jedan od vodećih izvoznika pšenice u svijetu. Brojke za uljanu repicu i ječam su manje iznenađujuće. Zalihe repice su bile niže za 9.6% s obzirom na 2016., na 12.2Mt i na najnižoj razini od 2012. No, budućnosnice repice zatvorene su na $2/t niže, a slijede ju i druge cijene uljarica, vođene sojom koja obećava.

Foto: bigstockphoto.com, nathan4847

Broj pregleda članka: 3259; Uspješnost članka: 241.95

Izvor: Market report

Tagovi: Brazil, SAD, Strategie grains, Svjetsko tržište uljarica

Ključne riječi članka: soja, obecava, cijene, uljane, repice, padaju, repice, prošle, godine, usjeva, uljane, pšenice, zalihe, proizvodnje, brazilu, cijene, prošle godine, uljane repice, nego prošle, nego prošle godine, kanadske zalihe pšenice, proizvodnje uljane repice, cijene uljane repice


Ivana Nađ

Svi tekstovi autora

Autorica Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Pioneer

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (39%)

Isuzu D-Max (6%)

Mitsubishi L200 (3%)

Nissan Navara (10%)

Toyota Hilux (22%)

VW Amarok (20%)

Broj glasova: 79

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »