Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište uljarica
  • 15.02.2017. 13:30

Soja obećava, cijene uljane repice padaju

Budućnosnice repice zatvorene su na $2/t niže, a slijede ju i druge cijene uljarica, vođene sojom koja obećava.

Foto: bigstockphoto.com, nathan
  • 3.320
  • 394
  • 0

Prpšlog tjedna nije bilo iznenađenja na tržištu uljarica. Nastavlja se igra strpljenja i očekuju se vijesti o južnoameričkim usjevima soje.

Dosad, sve ide prema planu za odličnu žetvu u Brazilu, što će dodati pritisak na ionako već teško tržište soje. To se odražava i na cijene uljane repice koje padaju.

Smanjenje proizvodnje uljane repice u EU

Strategie Grains predviđa smanjenje EU proizvodnje uljane repice u sezoni 2017/18 od 0.5Mt do 21.56Mt zbog iznimno hladnog vremena. Oštećenja usjeva u istočnoj Europi je glavni uzrok loše procjene, a usjevi u Mađarskoj i Bugarskoj posebno očekuju pogoršanje.

Žetva soje u Brazilu napreduje

Žetva soje u Brazilu napreduje brže nego prošle godine. U području koje je karakteristično za uzgoj, Mato Grosso, barem 31% usjeva je požnjeveno (14% u ovo vrijeme prošle godine). Informa Economics povećava prognozu za proizvodnju brazilske soje u sezoni 2016/17 za 1.5Mt do 106.5Mt.

Argentinska soja u dobrom stanju

Prema Buenos Aires Grain Exchange (BAGE) sjetva soje u Argentini je završena. BAGE je izvijestio o konačnom području od 19.2Mha, što je za 5% niže nego prošle godine. Unatoč ranijoj zabrinutosti za vremenske prilike, 80% prvih usjeva soje i 76% drugog usjeva soje su u dobrom stanju.

BAGE procjenjuje proizvodnju soje u Argentini 2016/17 na 53.5Mt. Iako je to niže za 2.5Mt nego prošle godine, više je od rekordne proizvodnje SAD-a i Brazila.

Kanadske zalihe pšenice premašuju očekivanja

Statistike pokazuju da su kanadske zalihe pšenice na 25.03Mt, preko 800Kt iznad prosječnih očekivanja. To je povećanje od 16.8% naspram prošle godine i odrazit će se na globalne prilike.

Kanada je jedan od vodećih izvoznika pšenice u svijetu. Brojke za uljanu repicu i ječam su manje iznenađujuće. Zalihe repice su bile niže za 9.6% s obzirom na 2016., na 12.2Mt i na najnižoj razini od 2012. No, budućnosnice repice zatvorene su na $2/t niže, a slijede ju i druge cijene uljarica, vođene sojom koja obećava.

Foto: bigstockphoto.com, nathan4847


Izvori

Market report


Tagovi

Svjetsko tržište uljarica SAD Brazil Strategie Grains


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."