Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenska roba
  • 07.10.2015. 17:15

Smiju li ratari sijati domaću pšenicu?

Kako bi se prištedjelo na kupnji sjemenske robe, dio ratara namjerava posijati domaću pšenicu. No, agronomi napominju da to nije dozvoljeno, izuzev ako je sjeme prije toga testirano u laboratoriju i kao takvo dobilo zeleno svjetlo.

  • 1.481
  • 172
  • 0

Povodom brojnih upita ratara o mogućnosti sjetve domaćeg sjemena pšenice, stručnjaci Savjetodavne službe obavještavaju sve proizvođače strnih žitarica da su se dužni pridržavati mjera propisanih Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i iskorjenjivanje smrdljive snijeti - Tilletia spp.

"Za sjetvu pšenice, raži, ječma, pšenoraži i trave, u kojima se na našim poljima najčešće primjećuju štetni organizmi, obvezna je uportreba certificiranog sjemena, dok su ratari obvezni najmanje godinu dana čuvati deklaracije s ambalaže svakog originalnog pakiranja sjemena.

Upotreba certificiranog sjemena ili?

U Hrvatskoj se u pravilu smije sijati samo certificirano sjeme pšenice!

Iznimno, dopuštena je sjetva domaćeg sjemena biljaka, uz uvjet da je u laboratoriju ovlaštenom za ispitivanje, proveden test na prisutnost spora Tilletia spp., u dostavljenom uzorku te da je rezultat testa negativan. Potvrdu o obavljenom laboratorijskom testiranju na prisutnost spora Tilletia spp. poljoprivrednici moraju čuvati najmanje godinu dana od dana njezina izdavanja", pojašnjava agronomska stručnjakinja Željkica Oštrkapa-Međurečan.

Domaće sjeme prije eventualne sjetve mora biti testirano u laboratoriju

Laboratorijsko testiranje na prisutnost spora smrdljive snijeti obaveza je ekoloških proizvođača. Sjetvom necertificiranog i nedorađenog sjemenom dolazi do značajnog smanjenja prinosa po jedinici površine i smanjenja kvalitete uroda, a na sjetvenim površinama pogoduje se razvoju i širenju zaraznih bolesti i korova. Na to upozoravaju i ovlašteni laboratoriji za ispitivanje sjemena, budući da se u dostavljenim uzorcima pšenice često nalazi i velika količina sjemena korova.

Popis ovlaštenih laboratorija za ispitivanje sjemena pšenice možete pogledati ispod teksta.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Ratari Pšenica Sjetva Domaće sjeme Savjetodavna služba Stručnjaci Naredba Štetni organizmi Certificirano sjeme Deklaracija Ovlašteni laboratorij Test Spore Tilletia spp. Potvrda Željkica Oštrkpa-Međurečan Smrdljiva snijet Ekološki proizvo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.