Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva kukuruza
  • 21.04.2016. 09:30

Smanjenje površina pod kukuruzom do 20.000 ha?

Na slavonsko-baranjskim poljima sjetveni radovi se uspješno privode kraju. Veliki sustavi već su završili. Vrijeme i uvjeti na poljima su gotovo idealni. Ono što zabrinjava je podatak da će ove godine biti zasijano znatno manje kukuruza nego prethodnih godina.

Foto: Marko Šalković
  • 1.163
  • 53
  • 0

Na slavonsko-baranjskim poljima sjetveni radovi se uspješno privode kraju. Veliki sustavi već su završili. Vrijeme i uvjeti na poljima su gotovo idealni.

Ono što zabrinjava je značajno smanjenje površina koje će ovoga proljeća biti zasijane kukuruzom. Na razini Hrvatske procjenjuje se kako će kukuruzom ove godine biti zasijano znatno manje od uobičajenih 300-ak tisuća hektara.

Traktorska buka i užurbani radovi oko sijačica ovih su se dana mogli primijetiti na našim poljima. Što su veće površine za sjetvu, to kao da si proizvođači zadaju što kraće rokove za sjetvu.

Ranom sjetvom izbjeći sušu

Baranjski Fermopromet jedan je od rijetkih poljoprivrednih sustava koji iz godine u godinu, prvo zasije kukuruz, a onda šećernu repu. Hubert Kišpal, vlasnik Fermoprometa, kaže kako svake godine dosta rano siju kukuruz, i to već krajem ožujka. Razlog je, ističe, taj, što repa ima veći problem s mrazom od kukuruza, i zbog toga prije idu u sjetvu kukuruza, a tek onda repe.

S Poljoprivrednog instituta Osijek kažu kako se zadnjih godina rokovi sjetve kukuruza dosta pomiču. Sa sjetvom se kreće ranije, i to već početkom travnja.

"Ranom sjetvom se nadamo da ćemo izbjeći sušu u cvatnji koja će očekivano doći u sedmom mjesecu. Uvjeti nisu loši, priprema je solidna. No, vjetrovito vrijeme i nedostatak veće količine oborina dovodi do toga da je sjetveni sloj, odnosno vlaga sjetvenog sloja, sve dublja i dublja. Bilo bi dobro da se za narednih pet do sedam dana završi glavnina sjetve", ističe dr.sc. Antun Jambrović.

Predviđa se smanjenje površina pod kukuruzom

Vlaga je, kaže Jambrović, na optimalnoj dubini. Posljedica višegodišnjih trendova ukazuje smanjenju zainteresiranost za sjetvom kukuruza:

"Svjedoci smo da je mljekarstvo u velikoj krizi, broj krava se smanjuje, svinjogojstvo također, pa ako nemate svinje ili krave, nemate ni potrebu za kukuruzom. Svi manji OPG-ovi koji su imali vlastite čardake i koji su čuvali kukuruz, sada se više ni ne bave time. Oni koji su se odlučili za sjetvu, proizvode ga isključivo za prodaju, kao i pšenicu i sve druge kulture".

Jambrović predviđa smanjenje površina pod kukuruzom: "Površina pod kukuruzom će se ove godine smanjiti vjerojatno za nekih 10 do 20 tisuća hektara. Nadamo se da će se taj trend smanjiti i da će kukuruz ponovno vratiti na sjetvene površine kao što je bio prije, i da će se situacija stabilizirati".

Što se tiče cijene, ističe Jambrović, to se ne može nikada znati. Možemo samo nagađati. "Nadamo se skorim oborinama, barem 15-20 litara sada nakon sjetve, da kukuruz nikne i da imamo optimalan broj biljaka po hektaru."

Foto: Marko Šalković


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Sjetva Kukuruz Poljoprivredni institut Fermopromet Površine Vlaga Oborine


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr