Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 24.07.2015. 07:15

Smanjene zalihe stočne hrane

Dominiraju i dalje ekstremno visoke temperature. EU pšenica pokazuje veliku konkurentnost. Smanjene zalihe stočne hrane dižu cijene žitaricama niže kvalitete. Dokad će ruskim proizvođačima probleme stvarati izvozni porezi?

  • 486
  • 67
  • 0

Pad britanskih cijena prijete trendu rasta na tržištu. Dominiraju i dalje ekstremno visoke temperature koje donose stres za usjeve u razvoju. Ne očekuje se rekordna uspješnost američkog izvoza, a zemlje koje su prije opskrbljivale američkim žiatricama, uvoze pšenicu iz Europe. Očekuje se veliki toplinski val na jugoistoku Europe.

Cijene stočnog kukuruza su nešto narasle jer su zalihe stočne hrane smanjene u EU pa će to povećati potražnju i stočnoj pšenici? Nije sigurno koliko će vremenske neprilike utjecati na kukuruz i ječam uzgojen u EU, dok EU pšenica pokazuje veliku konkurentnost naspram ruske. Dokad će ruskim proizvođačima probleme stvarati izvozni porezi?

Baš kada su cijene počele rasti - britanske padaju!

Britanske cijene žitarica nastavljaju s padom. To je, kako kažu tržišni analitičari, izravna prijetnja trendu rasta koji se rijetko na tržištima viđa ovih dana. Sada je vidljiv kontinuiran rast cijena, što su dobre vijesti - barem što se tiče proizvođača. Iako su vremenske prilike i dalje nepogodne za bilo kakva predviđanja uroda, na tržištu je to prihvaćeno s malo manje stresa nego prije.

Male šanse za rast američkog izvoza?

Kako je ovo ljeto donijelo ekstremno visoke temperature i suše, očekuje se da će takvo vrijeme utjecati na promjene kvalitete i količine uroda. U ključnim područjima SAD-a, vremenski uvjeti postaju sve topliji, iako ne tako jako vrući, jer kukuruzu još uvijek ne prijeti stres od visoke temperature. Predviđanja uspješnosti američke prodaje žitarica izvan granica SAD-a ostaju nesigurna jer postoji zabrinutost oko kvalitete ozime pšenice, a u kombinaciji s jakim dolarom to ne daje velike nade za rast izvoza u druge zemlje. To je posebno evidentno kada se razmotri činjenica da je Meksiko uvezao francusku pšenicu.

Nestašica stočne hrane

U EU, zabrinutost je oko uroda kukuruza na zapadu pomalo popustila, no očekuje se veliki toplinski stres na jugoistoku tokom sljedećeg tjedna. Američko Ministarstvo poljoprivrede, ali i analitičari Strategie Grains prognoziraju niži urod kukuruza, kao što smo već i najavljivali, a usjevi se pomno prate. Cijene kukuruza su nešto narasle naspram pšenice jer su zalihe stočne hrane znatno smanjene u EU ove sezone. To bi trebalo utjecati i na potražnju stočne pšenice. Iz perspektive Velike Britanije, snaga funte stvara problem kompetitivnosti na tržištima eurozone.

Najviše zabrinuti za kukuruz i ječam

Nedavno toplo i vruće vrijeme imat će različite utjecaje diljem Europe. Glavna zabrinutost se stvara oko kukuruza i proljetnog ječma. Francuski usjevi pšenice ostaju relativno netaknuti, dok bi se njemački usjevi koji kasnije sazrijevaju mogli suočiti s većim problemima. EU pšenica pokazala je visoku konkurentnost u prošlotjednom izvozu u Egipat, kada je pobjedu odnijela pšenica rumunjskog podrijetla s gotovo 50% udjela u sveukupnoj količini uvežene pšenice u tu zemlju. Rumunjska pšenica drži korak s agresivnim ponudama iz Rusije, gdje postoji rizik od komplikacija pri izvozu zbog mehanizma izvoznih taksi koji usporava cijeli sustav.


Povezane biljne vrste

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Stočna hrana Svjetsko tržište žitarica Ujarice Britanske cijene Temperature Uvoz pšenice Europa Nestašica Stočna hrana Kukuruz Ječam


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.