Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene šećera
  • 18.09.2015. 15:30

Slatke muke zbog rekordne žetve

Cijene šećera posljednjih mjeseci padaju na svjetskim robnim tržištima.

Foto: depositphotos.com, photography
  • 335
  • 39
  • 0

Prošla, 2014., godina i početak 2015. ostat će zapamćeni kao najgore razdoblje europske industrije šećera zbog drastičnog pada cijena šećera na europskom tržištu. Je li najgore prošlo?

Nakon rekordne žetve, cijene šećera su opet pale. Prekomjernae zalihe i intenzivna konkurencija drže cijenu šećera pod pritiskom. Cijene šećera iz Brazila, koji je najveći izvoznik ovog proizvoda, su trenutno su povoljne zahvaljujući devalvaciji brazilskog reala u odnosu na američki dolar.

Šećeranski sektor u Hrvatskoj je u prošloj godini bilježio izrazito visoke gubitke. To je bila posljedica previsokih otkupnih cijena šećerne repe u sezoni 2013./2014. (340,00 kn/t), pa time i previsoke cijene šećera, ali i strmoglavog pada prodajnih cijena šećera u EU.

11% šećera je iz Europe

Od 2011. godine, cijena šećera na svjetskom tržištu kontinuirano je padala sa maksimuma od 600 eura/t. Do rasta globalne proizvodnje dolazi zbog povećanja proizvodnje trske u posljednjih 16 godina za gotovo 60%. Ovakvim tempom globalna proizvodnja dosegnula je vrhunac proizvodnje prije tri godine, 178 milijuna tona šećera.

Više od trećine svjetskog šećera proizvedeno je u Aziji, a svega 11% svjetskog šećera proizvedeno je u Europi. Glavni proizvođači šećerne repe su Njemačka, Poljska, Rusija, Francuska i neki djelovi SAD-a. Ove godine se očekuje proizvodnja od 173 milijuna tona šećera.

Ove godine se u tvornici šećera Viro očekuje između 550.000 i 600.000 tona šećerne repe. Početak kampanje predviđen je za 1. listopada, što je i optimalan rok za potpunu zrelost šećerne repe.

Foto: depositphotos.com, photography33


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Cijena šećera Tržište šećera Konkurencija Brazil Njemačka Rekordna žetva Šećerna repa


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."