Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišni štetnici
  • 08.10.2017. 10:30

Skladišni štetnici: žižak i žitni moljac

Kvaliteta prinosa se nakon žetve čuva u skladištima. Ratare u tome ometaju skladišni insekti. Pogledajte kako ih suzbiti!

Foto: Andy Underscore/Flickr
  • 3.793
  • 134
  • 0

Kvaliteta prinosa se nakon žetve čuva u skladištima. Osnovni neprijatelj svih poljoprivrednika u ovom razdoblju su insekti, kao što su žitni žižak, žitni moljac, kukuruzni žižak, ambarski moljac, brašneni moljac, mali i veliki brašnar i drugi.

Žitni žižak

Sitophilus granarius ima više generacija godišnje. Odrastao insekt je veličine oko 4 mm, a prepoznat ćete ga po smeđoj boji, koja može ići do crne boje. Živi isključivo u skladištima, hraneći i razmnožavajući se u svim vrstama strnih žitarica, kukuruzu...

"Ženka svojom rilicom izbuši rupicu na zrnu, položi jaje, a zatim je prekrije želatinastom ljepljivom tvari, koja očvrsne na zraku. Izlegle ličinke žive isključivo u zrnima, hraneći se u unutrašnjisti sjemena, pri čemu može pojesti i do 70% sjemena", piše stručnjakinja dipl. ing. Nevena Nikolić.

Žitni moljac

Sitotroga cerealella je jedan od najznačajnijih i najštetnijih insekata uskladištenog kukuruza i pšenice. Leptir žitnog moljca je žućkasto-smeđe boje, dužine oko 10 mm. Štete čini larva koja se hrani sadržajem sjemena.

"Može oštetiti više okolnih zrna, ali ih ne obavija paučinastim nitima. Ženka leptira polaže jaja direktno na zrno, ili između zrna (klip kukuruza). Izlegla ličinka se ubušuje u zrno, hraneći se svim unutrašnjim dijelovima zrna. Ovakva zrna gube upotrebnu vrijednost", napominje Nikolić.

Obavezno je održavanje higijene skladišta!

Mjere borbe protiv skladišnih štetnika

Najvažnije je da skladišni objekat bude čist i uredan. Potrebno je ukloniti zaostale zalihe uskladištenih proizvoda. Provjetravajte objekt i obavite detaljnu dezinsekciju prije unošenja novog uroda.

"Dezinsekcija skladišta podrazumijeva primjenu insekticidnog tretmana, odnosno prskanje praznih skladišta preparatima na bazi aktivne tvari pirimifos-metil, cipermetrina ili malation", preporučuje Nevena Nikolić.

Foto: Andy Underscore/Flickr


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Žižak Moljac Kukuruz Žitarice Skladište Prinos Kvaliteta Suzbijanje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.