Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjeme ječma
  • 12.09.2018. 12:00

Sjemenski usjevi ječma - Od Baruna i Casanove do Lukasa i Vedrana

Ljubitelji ječma iz domaće proizvodnje mogu mirno spavati. Sjemenski usjevi dali su dobre rezultate, a sadnog materijala iz hrvatske proizvodnje ima dovoljno. Prema podacima HCPHS u sezoni 2017 / 2018 proizvedeno je više od 8 tisuća tona sjemena ječma u 41 varijanti (sorti)

Foto: Vedran Stapić
  • 661
  • 29
  • 0

Na 2.174 hektara tridesetak proizvođača ratarskih kultura i ove je godine proizvodilo sadni materijal ječma, ove važne žitarice kojom se godišnje zasije oko 50.000 hektara poljoprivrednih površina. U ovoj sezoni proizvedeno je ukupno 8.317 tona sjemena koje će ratari zasijati u narednom periodu. 

Prema podacima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) u sezoni 2017 / 2018 na području RH deklarirane su količine sjemena ozimog ječma i to 6.866 tona od 27 različitih sorti spremnih za doradu, a potom i sjetvu.

Ozimi ječam - TOP 5 sorti čini više od pola proizvodnje 

Prema godišnjem izvješću Deklarirane količine sjemena i sadnog materijala HCPHS-a, najdominantnija sorta u proizvodnji sjemena je ozimi dvoredni ječam Barun Poljoprivrednog instituta iz Osijeka koji prema rezultatima makro pokusa na boljim tlima ostvaruje prinose i preko 8,5t/ha. Osim toga odlikuje ga i izvrsna otpornost na polijeganje. Ova sorta sa 1.536t ovogodišnje proizvodnje nosi preko 22% ukupne količine proizvedenog sadnog materijala ove žitarice. Druga sorta u poretku je Casanova (Limagrain) s proizvedenih 659 tona sjemena, dok je na trećem mjestu još jedna rodna, kvalitetna i adaptabilna sorta iz Osijeka - OS Lukas s 593 tone proizvedenog sjemena. Top 5 još zaokružuju BC Vedran s 536t i Maxim s 504t. Već brza matematika pokazuje kako ovih 5 sorti nosi više od 55% nacionalne proizvodnje sjemena ozimih ječmova.

Sorta Quench nosi 30% sjemenskih usjeva jarih ječmova u RH

U proizvodnji sjemena jarog ječma prema podacima Zavoda je 14 sorata ukupne količine 1.451 tona. Sorta Quench je među najboljim pivarskim sortama u Europi, a istovremeno i sa 438t proizvedenog sjemena budućeg sadnog materijala apsolutni broj 1 u proizvodnji u RH u kojoj sudjeluje s 30%. Bc Alarik na drugom je mjestu s 251 tonom, dok je na trećem sorta Jaran s 132 tone. Slijede ih jari ječam sorte Matej s 110t dok TOP 5 jarih zaokružuje RGT Planet s 107t deklariranog proizvedenog sjemena u sezoni 2017 / 2018.
 


Tagovi

Ozimi ječam Jari ječam HCPHS Barun Casanova Quench


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰