Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjemenska proizvodnja
  • 18.06.2023. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Sjemenska proizvodnja strnih žitarica u RH povećala se za više od 860 ha

Rast proizvodnje u Hrvatskoj još je značajniji kada se zna da je na razini EU zabilježen pad ukupne proizvodnje sjemena za 3,2 posto, čulo se na nedavno održanom godišnjem sastanku nadzornika strnih žitarica u Osijeku.

Foto: Martina Pavlović
  • 1.552
  • 130
  • 0

"Kod sjemenskih usjeva od 2017. godine do danas bilježimo konstantan rast proizvodnje za ukupno 26 posto, a kod strnih žitarica rast iznosi 40 posto", izjavio je dr. sc. Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo na nedavno održanom godišnjem sastanku nadzornika strnih žitarica u Osijeku.

Kaže da je gledajući prošlu proizvodnu godinu za srne žitarice, sjemenska proizvodnja veća za 868 ha. Rast proizvodnje u Hrvatskoj još je značajniji kada se zna da je na razini EU zabilježen pad ukupne proizvodnje sjemena za 3,2 posto.

Najveći pad bilježi Poljska

Najveći pad u EU, objavio je HAPIH, zabilježen je u Poljskoj (15 %), Mađarskoj (11 %), Rumunjskoj (11 %), Njemačkoj (5 %) i Francuskoj (3 %).

Hrvatska je u vrhu Europske unije po pitanju sjemenarstva

Navode i da je u 2023. godini certificirano 37 različitih biljnih vrsta s ukupno 72.188 tona sjemena. Najveće ukupne količine certificiranog sjemena su iz grupe žitarica (86 %), industrijskog bilja (12 %), povrća (1,2 %) i krmnog bilja (0,8 %).

Krešimir Šunjić, mag.spec. je naveo kako je za stručni nadzor ukupno prijavljeno 12.685 ha strnih žitarica, što je povećanje od 9,4 posto u odnosu na 2022. godinu. Od ukupno prijavljenih površina ozime pšenice je 67,8 posto, ozimog ječma 19,5, jarog ječma 7,2 te ostalih žitarica 5,5 posto.

U kontrolnom polju preko 900 parcela

"U procesu certifikacije i proizvodnje bitnu ulogu ima dodatni nadzor certificiranih partija koji se obavlja u kontrolnom polju kroz pred i post kontrolu sjemena", istaknula je dipl.ing. Branka Ruskaj-Hrsan.

U kontrolnom polju posijano je 920 parcelica strnih žitarica od čega 820 ozimih žitarica (ozima pšenica 531, ozimi ječam 208, ozima pšenoraž 44 i ostalo 37) i 100 parcelica jarih strnih žitarica (jara zob 70 i jara zob 30).


Tagovi

Sjemenarstvo Goran Jukić Krešimir Šunjić Branka Ruskaj-Hrsan Sjemenska proizvodnja Strne žitarice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]