Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruzna pipa
  • 25.05.2021. 18:00

Siva kukuruzna pipa intenzivno grize mlado lišće iznikle biljke

Osim na kukuruzu, štetu pravi i na suncokretu, duhanu i šećernoj repi.

Foto: Depositphotos/NeydtStock/o2beat
  • 1.963
  • 242
  • 0

Rast i razvoj mladih biljaka kukuruza usporen je zbog vremena koje je nakon sjetve bilo hladnije u odnosu na prosjek. Niske temperature dovele su do oštećenja u vidu rubnih polumjesečastih grizotina na lišću, a što uzrokuje siva kukuruzna pipa, upozoravaju iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. 

Poznato je da je preventivna mjera u smanjenju ovog štetnika provođenje pravilnog plodoreda što znači da se kukuruz na istoj površini ne bi smio uzgajati uzastopno tri ili više godina. 

No, ako je došlo do pojave štetnika, kontrolu parcela na njegovu prisutnost potrebno je obavljati u periodu od nicanja kukuruza pa do faze kada biljke imaju 4-5 listova. "Kritičan broj za odluku provođenja insekticidnog tretmana ovog štetnog organizma je 3-5/m² ili promatranjem oštećenja lisne površine prilikom čega je granica provođenja tretmana kada je oštećeno 20% lisne mase", objašnjava dipl.ing.agr. Suzana Pajić. 

Intenzivno se hrani čim izađe iz zemlje

Siva kukuruzna pipa (Tanymecus dilaticollis Gyll.), insekt je koji najviše štete pravi na ovoj ratarskoj kulturi, ali napada i druge: suncokret, duhan i šećernu repu. 

Imago je dug 5-8 mm, sive je boje, ovalno je izduženoga tijela, kao i glave koja je na vrhu preobražna u rilo. Ličinka joj je bijele boje, bez nogu, savijena u luk, dužine 5-6 mm, piše Marija Ivezić u svojoj knjizi Entomologija: Kukci i ostali štetnici u ratarstvu. 

Pipa prezimljuje u stadiju imaga na 15-50 cm dubine tla, na poljima gdje je i prethodne godine bio posijan kukuruz, što je potvrda da je plodored najbolja preventivna mjera protiv ovog štetnika. Svoje zimsko skrovište napušta u proljeće, kada se površinski sloj tla zagrije na 5-10°C što je najčešće u travnju. No, kako je ove godine taj mjesec bio vrlo hladan, i pipa je, očito, prolongirala izlazak. 

A čim izađe, odmah se počinje vrlo intenzivno hraniti, naročito u jutarnjim i poslijepodnevnim satima. Kada je najtoplije, skriva se ispod grudica tla. 

Ženka sive kukuruzne pipe jaja odlaže na dubini 1-3 cm blizu stabljike kako bi izlegla ličinka bila blizu hrane. Jedna ženka snese oko 300 jaja, navodi se u literaturi. 

Toplo vrijeme pipi najviše odgovara

Štetu pravi odrasli kukac - imago, tako što izgriza lišće mladih biljaka kukuruza, a ona je posebno značajna i vidljiva ako masovna pojava štetnika uslijedi u razdoblju između nicanja i formiranja 1-2 lista. Takva se situacija, kako piše Ivezić, obično događa kada poslije sjetve nastupi toplo i suho vrijeme koje ovom kukcu najviše odgovara. 

Primjena insekticida, naglašava, opravdana je kada se utvrde štete na 50 posto biljaka ili kada je oštećeno više od 20 posto lisne površine u razvojnom stadiju 1-2 lista kukuruza. 

Za informacije koje sredstvo koristiti najbolje se obratiti nekome iz stručnih službi.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Siva kukuruzna pipa Izgrižen kukuruz Štetnik Kukuruz


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić