Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva žitarica
  • 03.03.2022. 07:30

Sirak metlaš jako dobro podnosi sušu - ne koristi se samo za metle

Sije se nešto kasnije od kukuruza, jer ne podnosi mraz. Prilagođen je na uvjete bez dovoljno vlage u zemlji i tada samo zaustavlja rast, ali ne propada

Foto: Depositphotos/ottoblotto
  • 646
  • 70
  • 0

Sirak metlaš Sorghum vulgare var. technicum je namijenjen za proizvodnju metli, a njegovo sjeme se koristi kao stočna hrana. Njegovi vrhovi, u obliku metlice se odsijecaju i poslije nekoliko dana sušenja se obavlja vršidba sjemena iza koje ostaje sirkova slama. 

Jednogodišnja je biljka koja može narasti preko četiri metra. Odlikuje se jednostavnim uzgojem i malim zahtjevima. Također, koristi se kao biljka koja formira živu ogradu za što je potrebno posijati četiri reda.

Svojim izgledom podsjeća na kukuruz, ali ne formira klip već metlastu cvat na vrhu. Stabljika je drvenasta, a njena unutrašnjost je suha. Listovi su uski i dugi. Oprašuju se pomoću vjetra. Njegovo sjeme može biti smeđe, zlatne, crvenkaste ili skoro crne boje.

Zahtjevi za uzgajanje

Može se uzgajati na većini tipova zemljišta, ali zahtijeva dobru predsjetvenu pripremu. Dosta je otporna biljka. Način proizvodnje je sličan kukuruzu, ali za razliku od njega, kao i drugih žitarica, bolje podnosi sušu. Dobro reagira na predsjetveno gnojenje organskim gnojivom, stajnjakom. Dobar rast i razvoj će mu osigurati prihrana tijekom vegetacije.

Sjetva se obavlja direktno u zemlju, a za 1 ha potrebno je do 3 kg sjemena. Sije se nešto kasnije od kukuruza, jer ne podnosi mraz. Prilagođen je na uvjete bez dovoljno vlage u zemlji i tada samo zaustavlja rast, ali ne propada.

Međuredni razmak je oko 60 cm, a razmak u redu 10 cm. Dubina sjetve se prilagođava zemljištu. Na teškima se obavlja na dubinu od tri centimetra, a na lakšim do šest centimetara. U optimalnim uvjetima niče za deset dana.

Žetva metlaša

Najveće troškove u njegovoj proizvodnji predstavlja skidanje metlica. Zato je važno da se odredi pravi trenutak rezanja, a to je dok su još zelene. Ako se berba obavi rano, sirkova slama će biti slaba, a ako se ostavi za kasnije, tada će biti manje elastična i lakše će pucati.

Skidanje metlica se vrši ručno, a za jedno katastarsko jutro potrebno je 20 radnika. Povežu se u snopove i ostave da se osuše. Nakon toga se s njih skida sjeme koje se većinom koristi u stočarstvu i za hranidbu kućnih ljubimaca (ptica). Može se i mljeti u brašno, a pored toga su metlice sa sjemenom vrlo dekorativne pa se koriste i u cvjećarstvu. 


Tagovi

Sirak Sirak metlaš Metle Proizvodnja metli Metlaš Sirkova slama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.