Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 01.04.2009.

Siju žito na njivi pod minama!

PLOČE UPOZORENJA USRED OBRAĐENE NJIVE KOD DARĐANSKE OBILAZNICE

  • 964
  • 48
  • 0

"Slikajte, molim vas, prizor na samom ulazu u Baranju iz smjera Osijeka. Svaki putnik namjernik ima što vidjeti i zaključiti da je cijela Baranja minirana", telefonski nam je dojavio jedan naš čitatelj, objašnjavajući kako su usred žitnih polja, s obje strane baranjskog dijela zapadne osječke obilaznice, postavljene ploče koje upozoravaju na minski sumnjivo područje i opasnost od mina. Nije siguran je li u pitanju samo neslana šala, ili su ploče tamo s pravom postavljene, pa smo isto pitanje postavili zamjeniku predstojnika osječkog dijela Hrvatskog centra za razminiravanje Nikoli Kreši.

- Zaista je riječ o minski sumnjivoj površini - kaže, napominjući kako je vlasnik spornog zemljišta u njega zašao na vlastitu odgovornost.

- Vlasnik i sve nadležne ustanove obaviještene su o čemu je riječ, a da netko obrađuje sumnjive površine nije rijetkost - tvrdi, objašnjavajući kako mora proći tri godine od početka strojne obrade tla kako bi se otklonile sumnje u miniranost. Već se događalo, naime, da poljoprivrednici izoru minsko-eksplozivna sredstva druge ili čak treće godine od početka obrade tla.

Na području Osječko-baranjske županije u ovom je trenutku čak deset četvornih kilometara rizičnih, minski sumnjivih površina, koje njihovi vlasnici eksploatiraju, bilo da je riječ o šumama ili poljoprivrednim površinama. Od ukupne brojke, ističe Krešo, 7,8 četvornih kilometara nalazi se u Baranji. Kaže da su mine, kada je u pitanju klasični stil miniranja, postavljene na 20-ak centimetara od površine zemlje, što sasvim dovoljno govori o kakvoj se potencijalnoj opasnosti izlažu poljoprivrednici koji na vlastitu odgovornost, unatoč upozorenjima, obrađuju sumnjiva tla. Dimanika razminiravanja koja ovisi o financijskim sredstvima, neka je druga priča.

143 četvorna kilometra Baranje minirano

Prema podacima Hrvatskog centra za razminiravanje, na području Osječko-baranjske županije u ovom je trenutku 181,8 četvornih kilometara miniranih ili minski sumnjivih površina. Od ukupne brojke, najviše otpada na Baranju, u kojoj je trenutačno 143 četvorna kilometra takvih površina.

Autor: Ivica GETTO