Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.10.2008.

Sije ih više od polovice Slavonaca

POLJOPRIVREDNI INSTITUT OSIJEK I NJIHOVI HIBRIDI KUKURUZA

  • 3.425
  • 163
  • 0

U zadnjih 10 godina Institutu je priznato ukupno 60 hibrida kukuruza, od čega u Hrvatskoj 34, u Turskoj 7, u Mađarskoj 2, u Albaniji 2, u Makedoniji 1 i u Slovačkoj 14 zajedničkih hibrida. Osim toga, na spomenutoj problematici objavljeno je više desetina znanstvenih radova od čega 4 magistarska rada i 6 doktorskih disertacija.

Znanstvenici Odjela voditelji su dva znanstveno-istraživačka projekta financirana od Ministarstva znanosti i tehnologije RH, a uključeni su i u niz zajedničkih znanstvenih ili tehničkih projekata s partnerima u Slovačkoj, Kini, Turskoj, Kanadi i Albaniji.

Većina priznatih hibrida nalazi se u širokoj proizvodnji, a najveća zastupljenost (preko 50%) je u Istočnoj Slavoniji i Baranji. Najzatupljeniji hibridi su Alpos, OSSK 247, Tvrtko 303, OSSK 373, OSSK 444, OSSK 494, OS 499, OSSK 552, OSSK 596, OSSK 602, OSSK 644, OSSK 659 i OSSK 713. Na Odjelu postoje oplemenjivački programi stvaranja kokičara i šećeraca, a od hibrida na tržištu su prošireni OS250 su i OS 605 p.c.

Financijska sredstva, stvorena na tržištu sjemena, kontinuirano se ulažu u nove znanstvene projekte i usavršavanje mladih znanstvenika, ističu vodeći ljudi instituta. Valja istaći dr.sc. Josip Kovačević, ravnatelj instituta doista može biti zadovoljan što rade Dr.sc. Ivan Brkić, Dr. sc. Domagoj Šimić, Dr. sc. Antun Jambrović, Dr. sc. Tatjana Ledenčan, Marija Pribanić, dipl. ing., tehnolo, Dr.sc. Zvonimir Zdunić, Slavica Živalj, ing., tehnolog i Josip Galović, ing., tehnolog

Prošlo je vrijeme jeftinih žitarica ističu u Institutu. Hibridi našeg Instituta tradicionalno su najviše prošireni u proizvodnji na istoku Hrvatske, ali kroz mrežu distributera sjemena u zadnjih 5-6 godina postali su dostupni proizvođačima u cijeloj Hrvatskoj.

Namjena proizvedenog kukuruza (silaža cijele biljke, silaža zrna, berba u klipu ili kombajniranje zrna) uvjetuje u najvećoj mjeri izbor hibrida. Ako govorimo o proizvodnji silaže cijele biljke - usuđujemo se tvrditi da naši hibridi kasnije vegetacije (prije svega OSSK 596, OSSK 602 i OSSK 617) imaju prednost pred hibridima ostalih sjemenskih kuća.

Višegodišnja iskustva govore tome u prilog, kako po dobivenoj biljnoj masi, tako i po udjelu klipa (zrna), odnosno po kvaliteti silaže. Posebno dobra iskustva imaju proizvođači silaže na zapadu i sjeverozapadu Hrvatske sa hibridima OSSK 596 i OSSK 617 a na istoku Hrvatske s hibridom OSSK 602. Svjetski trend je i korištenje ranijih hibrida za siliranje, ako to može osigurati dovoljnu masu i kvalitetu silaže, jer se na taj način produžava optimalno vrijeme skidanja usjeva i spremanja silaže. Ako netko želi probati što to znači u našim uvjetima, preporučujemo naš novi hibrid OSSK 515, kažu stručnjaci Poljoprivrednog instituta Osijek.

Osim silaže cijele biljke, radi se i silaža vlažnog zrna kukuruza (VVK), gdje imamo odlične rezultate tijekom 2007. godine sa hibridom OS 499 na velikim sustavima i na velikim površinama. Proizvođači s iskustvom u stočarskoj proizvodnji znaju izuzetnu kvalitetu silaže zrna napravljene od mješavine zrna hibrida OSSK 602 i OSSK 617.

Kod proizvodnje koja se bazira na berbi u klipu - nema dileme - hibrid OSSK 596 je tu omiljen, zbog dugačkog i krupnog klipa i lagane berbe, ali tu su i svi ostali naši hibridi pogodni za tu namjenu - OSSK 444, OS 499, OSSK 552, OSSK 602, OSSK 617. Kod kombajniranja zrna kukuruza značajno je spomenuti rezultate hibrida iz polja ove godine, koje možete vidjeti u ovom katalogu, a gdje je u prvi plan ušao hibrid OS 99, a zatim OSSK 602, OSSK 552, OSSK 617. Ono što je više puta istaknuto u zadnjih nekoliko godina, potvrdilo se i u ovoj izrazito sušnoj i toploj godini - hibridi OS 499 i OSSK 552 spadaju u najotpornije na sušu u cijelom sortimentu koji se nalazi u proizvodnji u Hrvatskoj.

Ove godine prvi puta u prodaji su novi hibridi:OS 430 i OSSK 515. Hibrid OS 430 praviti će društvo hibridu OSSK 444, po dužini vegetacije. To je hibrid izvrsne klijavosti, dobrog početnog porasta,
izrazito čvrste stabljike, brzog otpuštanja vlage u zriobi, dobar za berbu u klipu i osobito za kombajniranje. OSSK 515 je hibrid slične dužine vegetacije kao OS 499, visoke stabljike, krupnog klipa, vrlo dobre adaptabilnosti na različite uvjete proizvodnje. Kod hibrida kraće vegetacije svoje mjesto na tržištu potvrdili su hibridi OS 298P i OSSK 373, kao i hibrid Tvrtko 303- čiju su hranidbenu vrijednost prepoznali proizvođači -kako za «žutu» meljavu, tako i kao nužnu komponentu za popravljanje kvalitete stočne hrane za piliće i prasce.

Uvijek u katalogu navodimo i hibride koji dolaze. Ovoga puta to je hibrid Drava 404 - sa izuzetno dobrim rezultatima tijekom 2007. godine. Sjeme ovog hibrida biti će prvi puta u proizvodnji tijekom 2008. godine. Na vrata kucaju i hibridi OS 378, OS 5717 i OS 6015 koji traže svoje mjesto u postojećem sortimentu tijekom slijedećih godina.

Tvrtko 303 i OSSK 373

dvolinijski hibrid FAO grupe 300 Tvrtko ima zrno u tipu tvrdunca s visokim sadržajem bjelančevina (11-12%) i ß-karotena a posjeduje dobra hranidbena svojstva. Ima najbolji prirast pilića u tovu i pogodan za prehranu ljudi. Sije se u sklopovima 70 000 biljaka po hektaru.

OSSK 373 je dvolinijski hibrid FAO grupe 380 ima zrno je u tipu tvrdog zubana, visok sadržaj bjelančevina (10-10,5%) i dobra hranidbena vrijednost je njegova karakteristika a stoka ga rado jede i preporučuje se za sjetvu na teškim i pjeskovitim tlima. Dobro podnosi zakašnjelu sjetvu i može ga se sijati u gustoći 70 - 80 000 biljaka po hektaru OSSK515 je dvolinijski hibrid FAO grupe 520. Stabljika je visoka, čvrsta, vrlo otporna na polijeganje.

Klip je krupan, cilindričan, sa 16 redi zrna koje je svjetlije žute boje, u tipu zubana i potrebno ga je sijati na 22-23 cm u redu, odnosno na sklop od 62-65 000 biljaka po hektaru

OSSK602 REKORDER U PRINOSU

Dvolinijski hibrid FAO grupe 630 ima zrno u tipu žutog zubana i pogodan za spremanje silaže
cjelokupne biljke ili zrna a preporučuje se za sjetvu u Slavoniji i Baranji. Ima visok potencijal rodnosti i najveće prinose zrna daje u sklopu 58 - 62 000 biljaka po hektaru

OSSK644 Rekorder u proizvodnji silaže je dvolinijski hibrid FAO grupe 650 ima zrno u tipu poluzubana, glađe krunice i caklavih bokova i leđa. Preporučuje se za sjetvu u istočnoj Slavoniji i Baranji u gustoći 55 - 60 000 biljaka po hektaru. Stoka ga vrlo rado jede, a pogodan je za spremanje silaže zrna ili cijele biljke.

Drava 404 je novi dvolinijski hibrid FAO grupe 420 vrlo brzo otpušta vlagu u zriobi i ima izuzetno veliki kapacitet rodnosti, na razini najboljih svjetskih standarda u pripadajućoj grupi.
D.RUKOVANJSKI

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad bi sami ručno radili odjeću od lana, brzo bi odustali jer sam proces traje mjesecima. Obrada lana #RuralFoto #Proizvodnja