Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva pšenice
  • 11.10.2015. 08:15

Sijanje tavanuše nije dobar izbor

Iz Ministarstva poljoprivrede preporučuju ratarima da ne siju pšenicu tavanušu, već certificirano sjeme, kako bi se na usjevima izbjegle zarazne bolesti posljedica kojih su niski prinosi. Domaće sjeme mora se prije eventualne sjetve, laboratorijski ispitati.

  • 739
  • 123
  • 0

Poljoprivredna proizvodnja može biti uspješna samo ako se ostvaruju visoki i stabilni prinosi, što se između ostaloga jamči upotrebom kvalitetnog i certificiranog sjemena. Njegovom sjetvom proizvođaču se jamče sortna pripadnost i minimalno propisani zahtjevi kakvoće kao što su čistoća, klijavost te zdravstveno stanje.

Izričito izbjegavanje sjetve tavanuše

"Na sjetvenim površinama na kojima se koristi nedorađeno i necertificirano sjeme odnosno tavanuša, pogoduje se razvoju i širenju zaraznih bolesti i korovskih vrsta te dolazi do značajnog smanjenja prinosa po jedinici površine. Uzgoj tavanuše dozvoljen je iznimno, uz uvjet ispitivanja sjemena prije sjetve u ovlaštenom laboratoriju, na prisutnost spora Tilletia spp., što je propisano Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i iskorjenjivanje smrdljive snijeti - Tilletia spp.

Dakle, sjeme biljaka na kojima se često nalaze štetni organizmi Tilletia spp. može se sijati, no sjeme mora biti zdravstveno ispravno, što se jamči potvrdom o obavljenom laboratorijskom testiranju na prisutnost spora Tilletia spp", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Odlučujući sadržaj proteina

Sjetvom certificiranog sjemena, izborom sorte i pravilnom primjenom agrotehnike, utječe se na sadržaj proteina koji je odlučujući parametar prilikom određivanja razreda kvalitete, sukladno Kodeksu otkupa žitarica i uljarica.

Naredbu ministarstva poljoprivrede i popis ovlaštenih laboratorija možete pročitati ovdje.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Prinosi Pšenica Certificirano sjeme Tavanuša Nedorađeno sjeme Zarazne bolesti Korovi Smanjenje prinosa Ovlašteni laboratoriji Smrdljiva snijet Tilletia spp. Ministarstvo poljoprivrede Proteini Kodeks otkupa Naredba


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.